Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2

...
Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2
Коментари Харесай

Мръсният въздух съкращава живота с 2 години

Мръсният въздух редуцира живота на хората приблизително с съвсем 2 години. До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на Чикагския университет.

Непал е страната с най-замърсен въздух в света, а след нея се подрежда Индия, се споделя още в проучването.

Замърсяването на въздуха с твърди частици в тези страни е толкоз съществено, че то редуцира междинната дълготрайност на живота на техните жители с цели 4 години в съпоставяне тази, която те биха имали, в случай че въздухът там отговаряше на рекомендациите на Световната здравна организация.

Степента на замърсяване на атмосферата зависи от района. Например в Хималайските предпланини въздухът е извънредно чист. Но концентрацията на твърдите частици във въздуха на непалската столица Катманду и близките региони, в индийския Национален столичен окръг Делхи, в редица региони на щатите Бихар, Утар-Прадеш, Пенджаб е такова, че то редуцира живота на локалните поданици с цели 6 години.

За съпоставяне, плануваната дълготрайност на живота в Китай, страна с доста замърсен въздух, се редуцира единствено с 2,9 години, а в Съединени американски щати – с 0,1 години, се показва в проучването.

Замърсяването на въздуха, породено значително от изгарянето на изкопаемите горива, редуцира в световен проект продължителността на живота приблизително с 1,8 години на човек. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР