Мръсният въздух ни скъсява живота с 2 години Учени са

...
Мръсният въздух ни скъсява живота с 2 години Учени са
Коментари Харесай

Синдромът болна сграда - мръсният въздух ни дебне и в дома

Мръсният въздух ни съкратява живота с 2 години

Учени са открили, че качеството на въздуха в дома или офиса може да бъде до три пъти по-смъртоносно, в сравнение с този по улиците. Така мръсният въздух се трансформира в една от най-големите закани за човешкия живот в последните години. Според Световната здравна организация (WHO) над 90% от популацията на Земята е изложено на рисково неприятно качество на въздуха през съвсем цялото време - това значи повече от 7 милиона преждевременни смъртни случая всяка година.

4 милиона от тях се дължат на неприятното качество на въздуха в нашите домове или офиси. Откъде идва опасността?

Според експертите тя се крие в наличието/липсата на биологични замърсители като плесен, плесени и акари, породени от неправилна вентилация и влага. Още по-опасни обаче са така наречен летливи oрганични съединения (Volatile Organic Compounds - VOCs), като формалдехид, бензен, радон. VOCs е събирателно за химичните съединения, които са нездравословни за индивида, само че се изпаряват във въздуха, откъдето ние ги вдишваме и сме непрекъснато в допир с тях. Много от тях са токсични и извънредно рискови за здравето, да вземем за пример бензен и формалдехид, мощни канцерогени. Те се излъчват от най-обикновени артикули, направени от синтетични материали, като препаратите за разчистване, нови мебели и килими, строителни материали, бои, лакове и лепила.

Строителството употребява 40% от международната сила и 40% от суровите материали (US Department of Energy). Почти 80% от строителните материали на една постройка просто се захвърлят след края на живота им заради неспособност за преработване. Ето за какво е толкоз значимо да строим и обзавеждаме домовете си с естествени материали.

Ако разгледаме прогнозното ползване на материали (енергия, вода и т.н.), излъчванията във въздух, вода и почва,

предстоящо замърсяване посредством физически резултати

като звук, трептения, лъчение, електромагнитни полета, основаване на отпадъчни материали и опция за повторна приложимост, ясно се вижда, че естествените строителни материали имат доста положителни индикатори по всички тези критерии. Като прибавим капацитета им за повишение на енергоефективността на сградния фонд и използването им като топлоизолационен артикул, комбинирана с опцията за потребление на местни запаси и технологии за произвеждане с невисок въглероден отпечатък, то естествените строителни материали се оказват в действителност доста значима част от веригата по пътя към устойчивото развиване.

В тази връзка специалистите поучават да се употребяват следните материали:

1. Натуралните бои съдържат вода, растителни масла, натурален латекс, млечен казеин, етерични масла, естествени минерали като глина и варовик. Те са изцяло безвредни, не предизвикват алергии, нямат неприятна миризма и щадят природата. Също по този начин разрешават на порите на стената да не престават да филтрират въздуха.

2. Дървеният под и мебели могат да се покрият с масла на растителна основа - една здравословна, трайна и красива опция на мощните лакове. Така може да се нанесете в дома си незабавно след измазването и не рискувате да дишате нездравословни излъчвания години наред.

3. За предпочитане са настилки и мебели от същинско дърво, което не е обработвано с токсични лакове и пестициди срещу дървояд. За благополучие към този момент има препарати, които третират дървото против дървояд и не са рискови за индивида.

4. Плочките, дървеното дюшеме и паркет се смятат за безвредни и сигурно са за предпочитане.

5. Специалистите предлагат и плочите от дървесни частици (ПДЧ), които от средата на 20 в. са едни от най-често употребяваните градивни материали за производството на мебели. Изработват се посредством горещо сплескване на едри частици с дължина до 20 мм, примесени със свързващо вещество (лепило). ПДЧ. Те са по-устойчиви от естествената дървесина, което се дължи на съдържащия се в състава на свързващото вещество формалдехид (силен канцероген). В близкото минало ПДЧ са излъчвали свободен формалдехид в огромни количества, извънредно нездравословни за здравето на хората. Днес се създават ПДЧ от така наречен емисионен клас Е1, които се смятат за безвредни. Плочите от клас Е2 отделят по-голямо количество свободен формалдехид и се употребяват единствено с в допълнение незадълбочено покритие. Най-опасни са ПДЧ от клас Е3, които са спрени от произвеждане в доста страни. В мебелното произвеждане най-широко приложение намират ПДЧ, покрити с натурален фурнир или хартиени фолиа, пропити с меламинови смоли. От синтетичните материали за мебели целесъобразен е MDF (Medium Density Fiberboard), защото се създава от нискокачествена дървесина и е относително по-безвреден за индивида и природата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР