Мръсният въздух е сред причините за високия брой респираторни заболявания

...
Мръсният въздух е сред причините за високия брой респираторни заболявания
Коментари Харесай

Малки промени за много по-чист въздух в София

Мръсният въздух е измежду аргументите за високия брой респираторни болести освен в София, само че и в България. Затова битката с него в огромните градове на България и в частност в София в действителност е битка на „ живот и гибел “. Защото от мръсния въздух умират хора.

По-точно, по данни на Европейската организация по околна среда (ЕАОС) през 2018 година има 13 920 случая на преждевременна гибел през 2018 година в резултат на нездравословни излъчвания. И това в страна, в която така и така има демографска рецесия.

Скептиците по тематиката с прочистването на софийския въздух постоянно показват географското състояние на столицата и честите температурни инверсии, поради които градът остава под капак от токсичен смог, от време на време в продължение на дни.

„ Тук не духа вятър, по тази причина е замърсен въздухът “, споделят те. Да, по този начин е, географското състояние на София не е удобно и точно за това ние сме длъжни да предприемем всички вероятни ограничения за пречистване на въздуха, който по този начин или другояче ще застоява над главите ни.

Сред замърсителите с най-голямо влияние са персоналните коли. Не е загадка за никого, че автопаркът в България е ужасяващо стар – над половината от колите в София са над 16-годишни.

И въпреки всички те да отделят повече от актуалните условия замърсители като ФПЧ (фини прахови частици) и NОx (азотни оксиди), има една дребна група от тях, които предизвикват огромно замърсяване.

По-конкретно, става дума за дизеловите коли, които са на повече от 12 години. Те съставляват едвам 30% от софийския автопарк, само че са причина за 56% от излъчвания на азотен оксид и 85% от ФПЧ, породени от пътнически коли.

Влиянието на тези коли върху качеството на въздуха и резултатът от прекъсването им в по този начин наречените НЕЗ (нискоемиоснни зони) на града беше показано в в детайли.

Използвайки с действителни излъчвания от европейските транспортни средства и информацията за софийския авто парк, в проучването се моделират и правят оценка две схеми за въвеждане на НЕЗ, с цел да се оцени степента, до която тези ограничения могат да ускорят намаляването на излъчванията на азотен оксид (NOx) и фини прахови частици (ФПЧ) от пътническите коли в града.
 F
Какво е НЕЗ

Нискоемисионни зони са сектори от града, в които не се позволяват коли с избран вид мотор и документ за екологичен клас (напр. Eвро 4 или по-стари). Така ще се подтиква потреблението на различен тип по-екологичен превоз (вървене, каране на колело или првидвижване с по-нов автомобил или градски транспорт) или замяната му с напредване с нулеви излъчвания.

Кога и къде ще се вкарва

Планът е да се започва със зона в центъра на града, която ще се управлява с камери. С времето зоната ще се уголемява до момента в който стигне оптимално необятна повърхност до границата на огромните жилищни квартали.

Кога ще се усъвършенства въздуха
 d
Ако оставим автомобилния парк да се подмени от единствено себе си, азотните оксиди ще намалеят с 59% чак през 2032, демонстрира отчетът на TRUE.

В случай, че ограничаването на достъпа на коли се вкарат през 2022 година и се стягат на всеки две години до 2032 година, ще реализираме до 75% понижение на междинния за автомобилния парк емисионен фактор шест до осем години по-рано за NOx и четири до пет години по-рано за ФПЧ.

При стягане на ограничаването за достъп всяка година, а не всяка втора година, оценките за междинните за автомобилния парк емисионни фактори за NOx и ФПЧ са надлежно с 82–94% и 48–92% по-ниски в сравнение с при не толкоз ускорения график за въвеждане до 2027 година Чрез стягане на ограниченията всяка година, ще се доближи 75% понижаване на междинния за автомобилния парк до емисионен фактор 10 до 11 години по-рано за NOx и 4 до 6 години по-рано за ФПЧ.

НЕЗ би донесла изгоди от намаляването на излъчванията незабавно след въвеждането ѝ. Колкото по-рано бъде въведена НЕЗ, толкоз по-голямо ще бъде понижението на излъчванията и приносът за по-чист атмосферен въздух.

Подкрепа за водачите на остарели коли
 d
Държавите, в които тези зони с ниски излъчвания са въведени, измежду които е и Фанция, водачите на остарели коли получават ваучери, с които да подкрепят пазаруването на по-чист, по-модерен автомобил. В голям брой френски градове се е приложила сходна стратегия, измежду които и Париж.

Също по този начин живущите в регионите, които ще бъдат обхванати от НЕЗ, ще имат гратисен интервал, през който ще могат да карат колите си в зоната, даже да не дават отговор на еко-стандарта.

Софийската община разисква въвеждането на новата зона с ниски излъчвания от 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР