Мръсна поръчка, мерене на пищовите или гаф - това са

...
Мръсна поръчка, мерене на пищовите или гаф - това са
Коментари Харесай

Карл Юнг предлага ключ към обезглавяването на служба Военна информация

Мръсна поръчка, мерене на пищовите или гаф - това са хипотезите към скандалното обвиняване против настоящия шеф на "Служба Военна информация " (СВИ) бригаден военачалник Пламен Ангелов и предшественика му о.р. бригаден военачалник Светослав Даскалов.

Както е известно, ген. Ангелов пое поста от ген. Даскалов през май 2018 година,а на формалната гала участваха началника на защитата ген. Андрей Боцев, заместник-министър на защитата Атанас Запрянов, който насочи одобрение от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов. "На бригаден военачалник Даскалов се падна нелек интервал на развиване на военното разузнаване, в който военнополитическата конюнктура в света е толкоз динамична и усложнена. Благодарение на отчетите, които той ни представяше, на точната и вярна преценка на Служба "Военна информация ", ние успявахме да вземем съдбоносни решения ", съобщи той.

Преди да се насочи в запаса, ген. Даскалов получил почетен знак на Министерството на защитата „ Свети Георги “ – първа степен, за огромни заслуги за развиването и укрепването на въоръжените сили, принос за националната и груповата сигурност, за проявен висок професионализъм и персонален принос в процеса на реформиране и създаване на българското военно разузнаване. А началникът на защитата военачалник Андрей Боцев му връчи офицерски кортик за проявения професионализъм, отговорност и високо равнище на подготвеност.

Професионализмът на предходния началник на СВИ не остана неусетен и от сътрудниците в НАТО. Ген. Даскалов да вземем за пример е първият български върховен офицер, който е получил най-високото отличие на президента на Италия "Офицер на Ордена на Звездата на Италия ". То му бе връчено от Н.Пр. Стефано Балди, ексклузивен и пълномощен дипломат на Италия у нас в края на март 2018 година, по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Отличието е за приноса на ген. Даскалов за развиването на връзките сред двете страни в региона на сигурността и защитата.



(ген.Даскалов- вдясно)

Професионализмът на о.р. ген. Даскалов след раздялата със СВИ го води при премиера Бойко Борисов като консултант към политическия му кабинет. През юни 2018 година Даскалов е измежду уредниците на работен семинар взаимно с Европейския център за проучвания в региона на сигурността „ Джордж Маршал “, и Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия (CMDR CoE). Темата бе "Изграждане на качества в региона на сигурността ", а измежду участниците доктор Тибор Козма от „ Джордж Маршал “, кап.Тим Фърнс, аташе по защита в Посолството на Англия в България, полк. Кели Макдоналд, шеф на Офиса за отбранително съдействие към Посолство на Съединени американски щати у нас.

Неговият правоприемник в СВИ, бригаден военачалник Пламен Ангелов също въплъщава професионализма в тази значима за защитата работа. Ген. Ангелов в действителност е вторият боен шпионин от кариерата, оглавил "Военна информация " след измененията в Закона за военното разузнаване от 2015 година. Както е известно с тях се постави завършек на опитите за внедряване на политическо управление на службата и за подем на професионалното управление в името на ефикасната работа на СВИ. Промените в закона прекратиха екзотичната процедура цивилни лица да управляват военното разузнаване и постановиха наклонността човек от тези среди да е отпред. Ген Даскалов беше първият експерт от кариерата, управлявал СВИ три години - до 21 юни 2018 година

Наследникът му Ангелов продължи тази наклонност.Още при встъпването си на служба той разгласи пред Комисията по защита в Народното събрание целите си. Ангелов съобщи пред депутатите, че контраразузнавателното обезпечаване на всички аспекти на разследващата активност е извънредно значимо. При нас грешките при отбраната на информацията са съизмерими с неуспех, сподели тогава генералът.

Мерки в тази посока бяха подхванати още по времето на неговия предходник - през май с.г. бе изменен правилникът на СВИ, като заместник-директорите бяха увеличени от трима на четирима точно с претекст да се укрепи вътрешната сигурност и контраразузнавателното застраховане на разследващата активност на СВИ. Иначе казано да се бетонира отбраната на информацията, като се обърне внимание на кадровия потенциал на службата. Пречка за това е неналичието на качествени фрагменти - проблем, с който се сблъска както ген. Ангелов, по този начин и предшественикът му ген. Даскалов.А той произтича от това, че профилираният състав на СВИ се набира от военните формирования, а не е загадка, че в последните години качеството на образованието във военните учебни заведения доста падна.

Иронията е, че и двамата потвърдени експерти Даскалов и Ангелов бяха атакувани от държавното обвиняване точно поради отбраната на информацията - макар че и двамата ясно са осъзнавали казуса и са подхванали ограничения за превъзмогването му. Както се твърди в известието на прокуратурата, Военноокръжна прокуратура - София е образувала досъдебно произвеждане против Даскалов и Ангелов за закононарушения по работа. Обвинението разполагало с доказателства, че в интервала 01.04.2016 година – 01.05.2019 година в СВИ са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “. Това е направено в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация, защото разрешенията за достъп са били издадени от чиновник по сигурността на информацията в Служба "Военна информация "-МО, а не от способния орган – ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, твърди прокуратурата. На базата на същите позволения, издадени от незапознат орган, Държавната комисия за сигурността на информацията пък от своя страна е издала документи за достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейски Съюз.

Тези обстоятелства провокирали инспекция от страна на ДАНС, като резултатите от следствието били завършени в сигнали от организацията до основния прокурор, се схваща от известието на прокуратурата.

И по този начин се стига до формиране на досъдебното произвеждане, съгласно което и двамата шефове на службата за сигурност не са изпълнили отговорностите си по работа, регламентирани в член 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване. В текста на този член се споделя, че "Службата се управлява и съставлява от шеф, който се назначава за период 5 години ". В ал.6 на същия член се показва, че шефът на службата управлява, провежда и дава отговор за цялостната й активност, в това число "ръководи, провежда и управлява дейностите по отбрана на класифицираната информация в Службата " (ал.6, т.7)

Тези текстове наподобява са дали съображение на прокуратурата да твърди, че някогашният и настоящия началник на СВИ са направили закононарушение по работа, като са зарязали директните си обвързване по закон. Според нормативите те са ангажирани с образуване и управление на дейностите по отбрана на класифицираната информация. Допуснали обаче чиновниците по сигурността на информацията в СВИ да издават позволения за достъп за равнища на подредба, които нямали право да издават. Изключителното пълномощие по закон е единствено на шефа на Служба „ Военна информация “ – МО, твърди прокуратурата.

Неизвестно за какво държавното обвиняване обаче си затваря очите за член 71 от закона, в който се показва, че "службата обезпечава вътрешната си сигурност и отбраната на класифицираната информация посредством собствен орган по сигурността, който извършва функционалностите на административно звено по сигурността ". Ръководителят на този орган е и чиновник по сигурността на информацията, който дава отговор за осъществяване на елементарното, разширеното и специфичното изследване за надеждност на чиновниците на службата и на претендентите за работа и работа в нея, се показва в нормативния документ.

А най-интересното се съдържа в чл.72 от Закона за военното разузнаване, в който се регламентира, че органът по сигурността реализира активността си независимо или във взаимоотношение с други служби за сигурност при условия и по ред, избрани с правилника по член 17. Що се отнася до текста на член 17 от Правилника за устройството и активността на работа "Военна информация " там се споделя ясно и отчетливо: служителят по сигурността е директно зависещ на шефа на службата и е началник на структурата, отговаряща за сигурността й.

Тези текстове обаче не приказват нищо на Военноокръжна прокуратура, която си бае своето и притегля като обвинени двамата шефове на СВИ за осъществени закононарушения по работа по отношение на член 387 ал.1 от Наказателен кодекс. И по отношение на обвиняването желае краткотрайно ограничение на достъпа на ген. Ангелов до класифицирана информация и лишаване на издаденото му позволение за достъп, "както и предприемане на дейности за надзор и гарантиране спазването на закона във военната работа ".

За да наподобява обвиняването бетон, прокуратурата показва, че са изискани документи, в това число издадените "незаконосъобразно " позволения за достъп до класифицирана информация в оригинал, разпитани са и 25 очевидци. И за похлупак, загатва и за злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки - евентуално тъй като такива обвинявания постоянно хващат българина за сърцето.

Срещу изказванията на прокуратурата скочи и самото Министерство на защитата. То популяризира специфична позиция, в която декларира, че изказванията за позволено приключване на класифицирана информация от службата "Военна информация " изрично не дават отговор на истината, както не дават отговор на истината и изказванията за приключване на държавни секрети.

В известието се показва, че според Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ), службите за сигурност сами правят изследването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това позволение Държавната комисия по сигурност на информацията издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и Европейски Съюз, показват от военното ведомство.

"В съответния случай в известието на Военната прокуратура се слага въпроса за това кой би трябвало да поставя автограф на разрешението за достъп - дали служителят, направил инспекцията, или самият шеф. И в двата случая това не визира самата процедура за изследване и надеждността на тестваните лица ", се споделя в позицията.

Вътрешната инспекция на МО по проблема трябваше да завърши до 10 юли, както се посочваше в известието. В петък (12 юли) на въпрос към Дирекция "Връзки с обществеността " на МО има ли към този момент резултати от инспекцията, оттова дадоха отговор, че до този миг в пресцентъра няма подадена информация за такива резултати.

Начинът, по който Военноокръжна прокуратура е дефинирала обвиняванията, явно е объркващ. Въпреки това ген. Пламен Ангелов, началник на най-важната разследваща работа на процедура е отхвърлен от служба. Макар че, избрана виновност - в случай че изобщо може да се приказва за виновност - за случая има неговият заместител Янко Славчев Златанов. Именно той беше назначен през юни 2018 година като четвърти заместник-директор на СВИ, със задания, свързани с управлението, организацията и реализирането на надзор на активността по обезпечаване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното застраховане на разследващата активност. Тоест цялата активност по изследванията за надеждност и достъп до класифицирана информация. За която сега обвинен е ген. Ангелов.

Златанов е някогашен действен служащ от Министерство на вътрешните работи, бил е подобен и в някогашната Национална работа "Сигурност " (НСС). Оттам продължава кариерата си в ДАНС, до 2018 година когато към този момент е началник на дирекция.

Присъствието на някогашен сътрудник от контраразузнаването, освен това на високо управително равнище в ДАНС, във военното разузнаване, може да е самопризнание за професионалните му качества. Натрапва се обаче забележимото и с просто око съвпадане на функционалностите на заместник-директорът Янко Златанов, с закононарушенията (според прокуратурата) осъществени в СВИ по отношение на практиката по издаване на разрешенията за достъп до класифицирана информация. Дали пък задачата на мероприятието не е шефът на службата ген. Пламен Ангелов да излезе отговорен за нещо, за което в действителност е бил виновен неговият заместител?!

Появиха се към този момент и догатки кой ще заеме поста на Ангелов, който де факто и де юре към този момент не е началник на военното разузнаване. Те се удостоверяват и от неофициалната информация, която се загатва под сурдинка, за някакъв празник, честван през февруари предходната година. Става дума за 60-годишнината на Илко Димитров Желязков, спряган за индивидът, който кадрува в спецслужбите от името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.



(Илко Желязков,заместник-председател на БКСРС - първият отляво надясно)

На юбилея му съгласно неофициалната информация са участвали голям брой някогашни и сегашни шефове на ДАНС, измежду които и Янко Златанов, шеф в организацията. През декември 2018 година някогашният контраразузнавач от НСС Желязков бе определен за член на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства и стана негов заместник-председател. А някогашният чиновник на НСС и шеф в ДАНС Златанов през юни бе определен за заместник-директор на СВИ.

Все инцидентни съвпадения, които в подтекста на протичащото се с шефа на "Военно разузнаване " ген Ангелов могат да се поясняват по различен метод. Както сочи известният психолог и психиатър Карл Густав Юнг съществува тясна връзка сред индивида и това, което го обкръжава - пространство, време, умишлено и неумишлено. И постоянно ни се коства, че всички събития в света и цялата информация са свързани между тях с невидими влакна. Явлението е дефинирано като синхроничност - едно от най-загадъчните феномени във вселената.

Дали става дума за синхроничност или за изцяло съзнателни стъпки за основаване на система за въздействие, Юнг няма по какъв начин да отговори. Новероятно животът ще покаже...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР