Мръсен въздух в столицата имаше в последните дни - гъста

...
Мръсен въздух в столицата имаше в последните дни - гъста
Коментари Харесай

Синоптичка от НИМХ обяви в кой ден от седмицата се завръща снегът, а на Коледа...

Мръсен въздух в столицата имаше в последните дни - гъста мъгла, високо наличие на фини прахови частици и заплаха от увеличение на острите респираторни болести.

По данни на Столичната община, превишаване на количеството на фини прахови частици над 50 микрограма на пространствен метър.
Най-благоприятните температури за образуване на мъгла са от минус 5 до плюс 5 градуса, изясни синоптикът Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология. В София, като котловинно поле, характерностите на атмосферната циркулация са удобни за образуването на мъгла.

Стойчева сподели, че мръсният въздух може да бъде прочистен единствено от вятър. Декември и януари са най-характерните месеци за съставяне на мъгла в София.

Средиземноморски циклон доближава Балканския полуостров и ще донесе превалявания в западните региони и Гърция. У нас още довечера ще стартират превалявания в региона на Струма и Места.

В сряда в Южна България и Предбалкана ще има превалявания от дъжд. Над 1200-1300 м от сняг. Тогава в нощните часове преваляванията от дъжд ще преминат за малко и в сняг ".

На доста места през днешния ден има мъгла. Тя отсрочва влага по пътните настилки и би трябвало водачите са бъдат деликатни.

"В четвъртък ще има валежи, които ще вдигнат мъглите. Заради многото влага, незабавно след прекосяването, ще има още веднъж условия за формиране на мъгли. В котловините има огромна възможност от мъгли. През почивните дни ще има леко захлаждане, което още веднъж ще вдигне мъглите. Динамиката продължава ", изясни тя.

"В началото на идната седмица към този момент ще забележим и по-чисто небе. Ще забележим сняг един път сряда през нощта, а по-късно и към почивните дни, когато за малко нахлува леден въздух. Засега за Коледа не се вижда да има снежна завивка ", приключи Стойчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР