Мръсен въздух и мъгла в столицата днес. На места измервателните

...
Мръсен въздух и мъгла в столицата днес. На места измервателните
Коментари Харесай

Замърсяване до 3 пъти над нормата на места в София


Мръсен въздух и мъгла в столицата през днешния ден. На места измервателните станции в града са отчели замърсяване до 3 пъти над нормата.

Най-голямо превишение на фини прахови частици е измерено сред 1 ч. и 6 ч. сутринта. Така съгласно данните в уеб страницата на Столичната община фините прахови частици в „ Хиподрума “ са били над 150 микрограма при норма от 50. Голямо замърсяване на въздуха са посочили и станциите в „ Надежда “ и „ Младост “, а стойностите - 2 пъти над нормата.

Към този миг зелен билет няма да се вкарва. Причината - замърсяване на въздуха е регистрирано единствено в границите на няколко часа през нощта, а денем стойностите са в норма. Така въз основата на 24 часа замърсяването в града е малко над нормата.

Станцията на улица „ Московска “ към 19 ч. демонстрира съществуването на фини прахови частици от под 50 микрограма на пространствен метър.

А какви са вредите от мръсния въздух?

На 11, на 7 и 2 години. И трите деца на Йоана Лечева са с астма. В дните, като днешния, с цел да излязат на открито им трябват или маски, или шал. Често и те не оказват помощ.

„ В такова време, в каквото с събудихме тази заран в София, доста постоянно вечерта приключва с бонус медикамент, който се употребява при тежест в гърдите и недоволства от тяхна страна. Избягваме престоя изключително заран навън, вървенето пешком заран. Случвало се е доста пъти поради мъгла да не излизаме по няколко дни “, сподели Йоанна Лечева.

Тази нощ тук-там замърсяването е било до 3 пъти над норма, регистрираха измервателните станции в града. Зелен билет към този момент няма да бъде пускан.

„ Мярката зелен билет се вкарва при превишение на най-малко 2 от общо 6-те автоматизирани станции, когато има превишение от над 150 микрограма фини прахови частици. За наслада от 2 години не се е налагало тази мярка да бъде въведена “, съобщи Десислава Билева, зам.-кмет по „ Зелена система, екология и земеползване “.

В деяние са обаче безвъзмездни буферните паркинги, подсетиха от общината. Очакванията са през идващите дни времето да се затопли.

Същевременно текат и инспекции за евентуални източници на замърсяване. От октомври до момента са тествани над 1800 обекта.

„ Това са източници като автосервизи, пунктове за промяна на гуми, дърводелски работилници, цехове за произвеждане на мебели “, заяви Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Равносметката от инспекцията през днешния ден - 42 инспекции и 6 нарушавания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР