Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто

...
Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна нетърпимост, захапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, даже носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията.
Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката сега. Казвам „ сега “, тъй като единствено след няколко години картината ще е напълно друга, и то не по-радостна…

Въпреки сезона на сенната хрема през днешния ден ще приказваме за алергиите по-общо. А наш събеседник ще бъде акад. Богдан Петрунов . Той е водещ експерт в региона на имунологята и алергологията освен в България.

Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която са създадени и внедрени повече от 200 типа алергенни препарати за характерна диагностика и лекуване, с които се сложиха основите на актуалната клинична алергология у нас. Експерт към СЗО по алергология. Акад. Петрунов е изнасял лекции в доста страни на разнообразни контитенти. А през днешния ден ще изнесе открит радио урок – в дословен и в преносин смисъл.

С него беседваме навън, в допир с въздуха и слънцето на близкото „ Цериградско шосе “ – място, което може също да провокира алергична реакция у някои хора. Слава Богу – не и при нас.

По думите му с напредъка на науката все по-често влизаме в допир с нови, незнайно до момента фактори, които ни въздействат, стават причинители на алергии – нови материали, храни, химически съставки… Човек не ги познава, генетичният му код не е привикнал с тях.
Все повече се отдалечаваме от природата, тя става все по-оскъдна към нас. Заградени сме с неестествен свят – в домовете, на улицата…

За страдание това ще продължи и отсега нататък.
Няма веществен обект, който да не бъде алерген.

Алергичният ринит е може би най-разпространената алергия. Когато не се лекува, може той да се развие до бронхиална астма. Тогава пациентът би трябвало да се образова и да управлява заболяването, с цел да води първокласен живот.

При най-малката демонстрация на несъответственост на храна, лекарство или козметично средство – обрив, зачервяване, затруднено дишане, изобилна хрема, би трябвало да се търси спациалист и да се сложи точна диагноза.

В България има условия за всички модерни проучвания и за обслужване на алергично болните.

Акад. Петрунов дава отговор позитивно на въпроса дали алергичното страдалчество е съвместимо със спортните занимания.

И акцентира значимостта на съдействието сред доктор и пациент.

Чуйте целия диалог на Георги Нейков с акад. Богдан Петрунов .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР