Мраморни късове с релефни изображения върху тях бяха открити при

...
Мраморни късове с релефни изображения върху тях бяха открити при
Коментари Харесай

Мраморни късове с релефни изображения бяха открити край Бачковския манастир

Мраморни парчета с релефни изображения върху тях бяха открити при разчистването и подготовката на манастирската черква „ Вси светии ” в Бачковския манастир. Информацията оповестиха в обществената мрежа от Светата обител.
" На 09.05.19 година, при разчистването и подготовката на манастирската черква „ Вси светии ” за реституция, попаднахме на забавна находка. Намерени бяха няколко мраморни къса с релефни изображения върху някои от тях. Най-вероятно те са част от остаряла олтарна бариера на манастирската черква костница или на остарялата съборна черква на манастира. По време на основаването на Бачковския манастир, през ХI в., към момента няма иконостаси и олтарното пространство е отделено от наоса на храма с невисока преградка, доста постоянно мраморна “, изясняват от Бачковския манастир.

Разпространени са и фотоси с каменните парчета. Върху фрагментите се виждат ясно степенчата ограждаща рамка, кръст, дърво и монограм на Иисус Христос. Откритите парчета ще бъдат част от експозицията на манастирския музей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР