Мраморен паметник на режисьора Людмил Кирков издигнаха във Враца. Кирков

...
Мраморен паметник на режисьора Людмил Кирков издигнаха във Враца. Кирков
Коментари Харесай

Враца се сдоби с паметник на режисьора Людмил Кирков

Мраморен монумент на режисьора Людмил Кирков издигнаха във Враца. Кирков е измежду най-големите създатели в българското кино, основател на 15 паметни български кино лентата, сред които „ Момчето си отива " и „ Не си отивай ", снимани във Враца.

Идеята за основаване на монумента е на предприемчив комитет с ръководител артистът Филип Трифонов, изиграл основната роля във кино лентата „ Момчето си отива " през 1971 година Модерната визия съчетава формата на кинолента с барелефен портрет на режисьора. Под облика му е инсталирана чешма, тъй че всеки, който се наведе, да отпие от водата и да направи своя алегоричен реверанс пред гения на Людмил Кирков.
Калин Каменов, кмет на Враца: Така както Людмил Кирков е увековечил Враца във своите филми, по този начин и ние, днешните врачани, направихме нужното, с цел да увековечим този огромен наш съгражданин поради прелестното му творчество, което е основал през годините. Това в действителност ни прави мощни и единни като съграждани, за което доста се гордея и ви благодаря.
Песента „ Хора и улици " подсети на всички паметната фраза „ Една боза от шест " в сцената с Невена Коканова и Филип Трифонов от лентата „ Момчето си отива ".

Филип Трифонов, артист: Първо концепцията беше от чешмата да тече боза, само че споделиха: това по-нататък ще стане, в този момент за откриването да тече вода, а след това боза.
Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов, а на постамента от бял врачански камък със златни букви са изписани заглавията на неговите 15 незабравими кино лентата - „ Оркестър без име ", „ Селянинът с колелото ", „ Матриархат " и други.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР