Мрачният уестърн Силата на кучето спечели двете най-престижни награди БАФТА

...
Мрачният уестърн Силата на кучето спечели двете най-престижни награди БАФТА
Коментари Харесай

Коя лента спечели приза за най-добър филм на наградите БАФТА?


Мрачният уестърн " Силата на кучето " завоюва двете най-престижни награди БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, заяви Асошиейтед прес, представена от Нова телевизия.

Лентата на Джейн Кемпиън получи оценката за най-хубав филм и за най-хубав режисьор. “Силата на кучето ” имаше осем номинации за английския еквивалент на премиите " Оскар ".

Научнофантастичният епос " Дюн " на режисьор Дени Вилньов взе пет наградата БАФТА, като имаше единадесет номинации. Продукцията беше отличена в техническите категориите: за образни резултати, тон, дизайн на продукция, Грег Фрейзър беше отличен за операторско майсторство, а Ханс Цимер за истинска музика.  " Дюн " взе най-вече награди на церемонията, състояла се в “Роял Албърт хол ” в Лондон. 

Тазгодишната гала се завърна с обичайния си искра и аления килим, откакто предходната година протече във виртуален формат поради пандемията от Ковид-19. Водеща беше австралийската актриса Ребъл Уилсън. Черно-белият роман " Белфаст " за детството на артиста и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи премия БАФТА за най-хубав английски филм. Той имаше шест номинации. 

В категорията за най-хубава актриса оценката на Британската академия за кино и телевизия завоюва Джоана Сканлън за ролята си във кино лентата " След любовта " ( “After Love ”).  Уил Смит пък сграбчи наградата за най-хубав артист за присъединяване си в " Методът Уилямс ”.

Наградата БАФТА за най-хубава актриса в поддържаща роля завоюва Ариана ДеБоуз за ролята си на Анита в " Уестсайдска история ". Отличието за най-хубав артист в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за " CODA: Дете на глухи родители ". Той е първият нечуващ артист, получил английското киноотличие БАФТА.  " Дали сте си помисляли за ням Джеймс Бонд? ”, попита Коцур от сцената в “Роял Албърт хол ” 

Актрисата Лашана Линч, която взе участие в 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд “Смъртта може да изчака ”, получи наградата " Изгряваща звезда " - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, чийто притежател се дефинира от публиката. 

Продукцията за сътрудник 007 завоюва премия БАФТА за монтаж. Отличието за автентичен сюжет отиде при Пол Томас Андерсън за " Лакрицова пица ", а за приспособен - при Сиан Хедър за " CODA: Дете на глухи родители ". Японският режисьор Рюсуке Хамагучи завоюва приз БАФТА за най-хубав неанглоезичен филм с " Карай колата ми ".

Наградата за най-хубава анимация получи “Енканто ”. За най-хубав документален филм с БАФТА беше отличен " Лято на душата " ( “Summer of Soul ”).  В категорията костюми оценката взе продукцията " Круела ”, а за грим и прически - “Очите на Тами Фей ”.    

Британската академия за кино и телевизия реши тази година да не се връчва премия за повсеместен принос, откакто миналогодишният отличен Ноел Кларк беше упрекнат от доста дами в полов тормоз след връчването на наградата.

Церемонията в Лондон мина под сянката на войната в Украйна. Председателят на Британската академия за кино и телевизия Кришненду Маджумдар откри шоуто с обръщение за поддръжка към Украйна. “Ние сме солидарни с тези, които самоуверено се борят за своята страна и споделяме вярата им мирът да се върне “, сподели той.

Британският артист Бенедикт Къмбърбач беше закачил на ревера си значка с цветовете на украинското знаме. Той сподели, че би трябвало да има опълчване на " мегаломанския " съветски президент Владимир Путин. " Това е доста ужасно и тъжно време “, сподели той, минавайки по аления килим. Йонас Похер Расмусен, режисьор на номинирания за най-хубав анимационния филм „ Бягство “,  заяви, че е „ сюрреалистично “ да бъдеш на наградна гала, когато „ светът гори “. Според него изображенията на милионите хора, прогонени от домовете си в Украйна, акцентират посланието, че „ тези истории би трябвало да бъдат разказани “.

След откриващата тирада на Маджумдар, на сцената излезе 85-годишната дива Шърли Баси, която дружно с оркестър онлайн извърши „ Diamonds Are Forever “ в чест на 60-ата годишнина от филмите за приключенията на сътрудник 007.  “Бонд става на 60, а приятелките му - на 25 “, пошегува се водещата на шоуто Ребъл Уилсън. 

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди " Оскар " -ите. Те са считани за значим знак за евентуален триумф при определянето на носителите на най-престижните оценки в света на киното. 

Преди началото на церемонията група стачкуващи се събраха наоколо до “Роял Албърт хол ”, с цел да стачкуват против нови английски планове за изкопаеми горива, заяви уеб сайтът " Скрийн дейли ". Четирима протестиращи стигнаха съвсем до аления килим, където мощно скандираха, повтаряйки „ Просто спрете петрола “ – името на протестната организация. Друга група от 10 - 15 души пък се опитваха да пречат на идващите коли с гостите на церемонията.

“Това не е митинг, ориентиран против БАФТА като институция; това не е митинг против филмовата промишленост. Това е вик за помощ ”, съобщи пред “Скрийн дейли ” един от стачкуващите, показал се като Буш. “Апелираме към присъстващите звезди, които са доста богати, доста авторитетни,... да подхващат дейности против климатичната рецесия. Защото в действителност сме в изключителна климатична обстановка. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР