Мрачни кадри, напомнящи кървавите събития от пл. "Тянанмън" през 1989

...
Мрачни кадри, напомнящи кървавите събития от пл. "Тянанмън" през 1989
Коментари Харесай

Китай извади танкове по улиците да пазят банките от гневни вложители

Мрачни фрагменти, напомнящи кървавите събития от пл. "Тянанмън " през 1989 година превзеха международните осведомителни организации и обществените медии. Танкове на китайската народноосвободителна войска излязоха по улиците на някои градове, с цел да предпазят банките от гнева на хора, чиито пари са блокирани в трезорите.

Последното сходно видео е от потестите в Хенан. През последните няколко седмици там породиха спорове сред полицията и инвеститори, които от април насам не могат да си изтеглят спестяванията. След изострянето на митингите, по улиците са били ситуирани танкове, с цел да защитят от директна офанзива банковите клонове. А самото изостряне на обстановката пристигна след изказване от офиса на Bank of China в Хенан, че депозитите на клиентите са „ капиталови продукти “, затова не може да бъдат теглени.

Според известия в локалните медии, след митингите в столицата на Хънан - Жънджоу, управляващите са декларирали, че ще стартират да освобождават депозити на хора, чиито средства са блокирани в редица провинциални банки. В резултат обаче пари са били изплатени на нищожен брой инвеститори, което повдига сериозния въпрос дали банките изобщо имат запаси, с цел да устоят на всеобщо изтегляне на депозити.

Проблемът се появи за първи път през април, когато South China Morning Post в своя публикация заяви, че на жителите на провинции Хенан и Анхуей е отхвърлен достъп до парите им в банки заради „ надграждане на системата “. Оттогава банковите депозити в Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank и New Oriental Country Bank of Kaifeng (в Хенан) и Guzhen Xinhuaihe Village Bank (в прилежащата провинция Анхуей) не се изплащат.

На хората е казано "да чакат търпеливо ", заяви в понеделник South China Morning Post. Тези с по-малко от 50 000 юана на влог ($7400) са получили парите си предходната седмица, само че другите към момента чакат. Китайските управляващи обявиха, че банките в центъра на разногласието са поети от Henan Xincaifu Group посредством „ вътрешни и външни секрети съглашения “ и „ нелегално “ привлечени инвеститори. Води се следствие на банковия скандал.

КЪРВАВИЯТ "ТЯНАНМЪН "

Заради излизането на танкове по улиците съвсем всички западни медии вършат алюзия с кървавите събития на пл. "Тянанмън " в Пекин.

На 4 юни 1989 година китайските комунистически водачи изпратиха танкове и тежко въоръжени военни сили, с цел да прочистят площада, където студенти се събираха седмици наред на демонстрации с апели за повече цивилен права и свободи. Тогава починаха стотици невъоръжени стачкуващи./Сега
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР