Мозъците на убити прасета бяха частично съживени часове след смъртта.

...
Мозъците на убити прасета бяха частично съживени часове след смъртта.
Коментари Харесай

Свински мозъци са частично съживени след смъртта. Какви въпроси повдига това?

Мозъците на убити свине бяха отчасти съживени часове след гибелта. Ето всичко, което би трябвало да знаете за опита и какво значи това за нас, написа OFFnews.

``
реклама
Какво се случи с мозъците на свинете?
Мозъците са извадени от прасетата четири часа откакто са обезглавени и по-късно са закачени за изкуствено доставяне с сходна на кръв течност в устройство, наречено Brain Ex, в продължение на шест часа. Изненадващо, само че наподобява, че тази процедура понижи размера на мозъчните клетъчни увреждания, които нормално се случват след гибелта на организма, и наподобява също по този начин възвръща способността на мозъчните кафези да извършват някои функционалности като усвояването на глюкоза и О2.
Можели ли са умрелите мозъци да схванат какво се случва?
Течността съдържа медикаменти, които стопират интензивността на нервните кафези - частично, с цел да оказват помощ на клетките да се възстановят, само че също по този начин и да избегнат всяка възможност мозъците да изпитат някаква форма на схващане. Но когато бяха отделени някои нервни клетки и тествани настрана в периево ястие без тези медикаменти, бе намерено, че към момента могат да изпращат електрически сигнали.
Означава ли това, че можем да върнем мозъка на хората към живот откакто починат?
Въобще не. Имаше единствено лимитирани признаци на оцеляване и действие на обособените мозъчни кафези - липсва координираната активност на всички мозъчни кафези и структури, нужна за реализиране на усещане или осъзнаване. Би било голям скок, с цел да се допусна, че такива по-висши функционалности са вероятни.

" Това не е жив мозък, а клетъчно деен мозък ", отбелязва Ненад Сестан (Nenad Sestan) от Медицинската школа в Йейл, който е част от екипа, направил работата.
Сигурно ли е, че лекарствата ще блокират мозъчната активност?
Да, тъй като екипът на Сестан мери интензивността на мозъците с електроенцефалограма (ЕЕГ), до момента в който са закачени за устройството. Не са регистрирани мозъчни талази, които да са нужни за всевъзможен тип осъзнаване.

" Организираната електрическа интензивност, обвързвана със съзнанието, в никакъв случай не е откривана ", акцентира членът на екипа и експерт по нравственос Стивън Латъм (Stephen Latham) от Университета в Йейл. " Ако имаше мозъчни талази, щяхме да спрем опита ".
Доколко етичен бе този опит?
Групата употребява прасета, които са били убити за храна, тъй че не предизвикват спомагателни смъртни случаи, и екипът е  получил утвърждение от всички съответни комисии по нравственос. Но някои закони на Съединени американски щати по отношение на проучванията върху животни се отнасят единствено до работата, осъществена върху живи същества, тъй че не е ясно по какъв начин наредбите засягат мозъците в това ново положение. Екипът желае регламентите да бъдат преразгледани. За да бъде безвредно, всеки подобен мозък би трябвало да бъде третиран с цялостна упойка в бъдеще, изяснява Нита Фарахани (Nita Farahany) от Университета Дюк в Северна Каролина в съпътстващ коментар, оповестен в Nature.
Как това трансформира нашето схващане за мозъка?
Досега си мислехме, че единствено няколко минути без О2 може да докара до увреждане на мозъка, предизвиквайки каскада от необратима клетъчна гибел и недъгавост. Сега знаем, че най-малко някои от интензивностите на клетките могат да бъдат възобновени даже четири часа след гибелта без никакво изстудяване.

„ Клетъчната гибел се случва в по-дълъг времеви прозорец, в сравнение с си мислехме ”, разяснява Сестан

Възможно ли е това да повлияе на даряването на органи след мозъчна гибел?

Не скоро. Донорните органи нормално идват от някой, който е имал тежка мозъчна контузия и към този момент няма работещ мозъчен дънер, част от мозъка, която е от значително значение за живота. При съществуващите технологии никой не може да се възвърне, откакто пробата демонстрира гибел на мозъчния дънер, изяснява Джон Тънк (John Dark) от Университета в Нюкасъл, Англия.
Има ли други последици от опита?
Като начало, опитът предлага нов метод за лабораторно проучване на мозъка. А в медицината изкуственият кръвен сурогат може да бъде потребен за отбрана на мозъка или другите органи след увреждане, породено от липса на О2, както се случва след сърдечни пристъпи. Течността съдържа химикали, които пазят нервните кафези от увреждане и за разлика от кръвта, нямат имунни кафези, които могат да допринесат за увреждането на мозъка.

" Ако това работи за мозъчните кафези, то ще работи и с някои по-малко чувствителни органи с някакви проблеми ", съобщи Латъм.

Източник: NewScientist

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР