Мозъкът на някои деца в предучилищна възраст, които още не

...
Мозъкът на някои деца в предучилищна възраст, които още не
Коментари Харесай

Учени откриха защо някои деца се научават да четат по-бързо

Мозъкът на някои деца в предучилищна възраст, които още не са се научили да четат, реагира на написаните букви и думи по този начин, както мозъкът на възрастен човек, пише gazeta.ru. За това си изобретение оповестяват учени от Университета Льовен, Белгия, които изследвали по какъв начин реагират избрани областти от мозъка на децата на разнообразни знаци.

По време на проучването учените предложили на 40 деца на възраст 5 години да прегледат случайни букви и псевдобукви, думи и псевдодуми, като през това време основният мозък на децата се изследвал с магнитно-резонансна томография. Учените прецизират, че децата имали визия от букви, само че не можели да четат.

Само две минути след началото на опита станало ясно, че задната част на лявото полукълбо на мозъка, която дава отговор за възприемането на буквите и тяхното съчетаване, реагира на знаците по друг метод: мозъкът на някои деца реагирал на думите и буквите на процедура по този начин, както мозъкът на възрастен човек.

Доскоро се смяташе, че с цел да се появи такава реакция, детето би трябвало да се е учило да чете най-малко една година.

Авторите на проучването настояват, че то потвърждава по какъв начин според от работата на основния мозък може рано да се предскаже дали детето е предразположено към бързо асимилиране на четенето или не.

Източник: noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР