Мозаечните или така наричаните още пачуърк“ семейства са тези, в

...
Мозаечните или така наричаните още пачуърк“ семейства са тези, в
Коментари Харесай

9 трудности, през които преминава мозаечното семейство

" Мозаечните " или по този начин наричаните още „ пачуърк “ фамилии са тези, в които това не е първият брак за съпрузите. Когато в тях има деца от предходни бракове, които могат да живеят с единия родител или даже да не живеят непрекъсната, от време на време идват и остава за прочут интервал от време – събота и неделя или по време на ваканциите.

И всички „ участници “ са обединени в комплицирана конструкция. За трудностите разказва психологът Ирина Чеснова. 

Ето какво би трябвало да имате поради:

1. Първите 2-7 години са интервал на акомодация към този нов формат.  Така че си дайте време – дано всеки се приспособява. Няма потребност да се стремите бързо да обедините всички, с цел да има „ мир и другарство “. Всичко ще се подреди, само че последователно.

2. Първоначално новите сътрудници (съпрузи) се усещат изключени от връзката майка-дете, баща-дете . Защото през уикендите, примерно брачният партньор прекарва доста време с децата си от предходен брак. А брачната половинка (мащехата) се усеща подценена, маловажна, ненужна и доста обезпокоена.

Изходът е всеки да прояви доста самообладание и приемливост към партньора и към децата му.

И в това време да поддържа неповторима непосредственост със своя човек, тъй че връзката им да не страда от обстоятелството, че би трябвало да се грижи повече (или само) за децата.

3. Трудно е за децата.  В живота им се случват доста съществени и не постоянно изключително приятни промени. Първо, те би трябвало да се приспособяват към тях, което единствено по себе си не е елементарно и изисква доста психическа мощ. И второ, от психическа позиция постоянно има „ спор на преданост “.

Детето се чуди по какъв начин да се отнася към новия сателит в живота на баща си(майка си). Няма ли да е изменничество във връзка с другия родител, в случай че се отнася нормално с нея (него), в случай че поддържат връзка и станат другари?

Важно е умерено да обясните на детето, че никой няма да заеме мястото на таткото(майка) в сърцето му, само че може би новият брачен партньор (съпруга)ще може да донесе скъп, обогатяващ опит.

В обстановка, в която децата не одобряват твърдо пастрока или мащехата, те ще се нуждаят от по-голяма отдалеченост (с времето това ще се изглади, изключително в случай че „ осиновителят “ одобри това с умно и почтително схващане, а не с враждебна позиция).

Снимка: Getty Images

Може да зародят спорове, свързани възпитанието. Например вторият татко има собствен личен мироглед за това по какъв начин да се отнася и да възпитава децата и този мироглед е доста друг от този на майката. Неразбирането, кавгите тук, уви, са неизбежни (те обаче могат да бъдат преодоляни).

5. В “пачуърк ” фамилиите е належащо да се основат нови обичаи, нови правила, а в това време да се преодолеят разликите . Новото семейство някак би трябвало да напасне и хармонизира метода си на живот.

6. Бившите съпрузи, техните родители, братя, сестри остават неразделна част от фамилията.  Общуването с тях най-често продължава и е належащо да се построи нова система на взаимоотношения. Това също може да провокира напрежение и мъчителни страсти.

7. Как би трябвало да се отнасяте към децата на вашия брачен партньор от предходен брак ? Трябва ли да ги обичате?

Бързият отговор е, че не е нужно да ги обичате. Но най-хубавата тактика е да се отнасяте към тях с добрина и почитание.

Установяването на взаимоотношения с неговите/нейните деца е обвързвано с определяне на взаимоотношения на грижа, а не с дисциплинарни дейности.

По-разумно е да кажете:  „ Искам да те опозная и да схвана какво е значимо за теб “, а не: „ Не седиш вярно!, „ Не се приказва по този начин... “.

Първоначално е по-добре да оставите самият родител да се занимава с дисциплината, а вие да влезете в ролята по-скоро на асистент. С течение на времето вторият баща/мащехата също ще могат да станат по-твърди и взискателни, само че не преди да се открият топли, другарски връзки.

8. Когато спорите за пари , най-добре е да употребявате модела " три каси ": едната каса е обща, а другите две съпрузите употребяват, с цел да обезпечат потребностите на децата си.

9. Често има " изместване на спора ".  Ако вие като съпрузи, имате спор с дете от предходен брак, обърнете внимание дали този спор в действителност е обвързван с детето.

Често сред съпрузите нараства недоволството от персоналните им връзки (ревност, липса на фамилиарност, небалансирани разходи), а раздразнението и гневът им се изливат върху детето.

Ето за какво е толкоз значимо някогашните съпрузи да изяснят всички връзки между тях, без да въвличат децата.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР