Мозъчни клетки се образуват през целия живот (поне до 97-годишна

...
Мозъчни клетки се образуват през целия живот (поне до 97-годишна
Коментари Харесай

Мозъчните клетки се образуват през целия живот, сочи ново проучване

Мозъчни кафези се образуват през целия живот (поне до 97-годишна възраст), съгласно нов изследване на университета в Мадрид. Досега се смяташе, че сме родени с всички мозъчни кафези, които в миналото ще имаме.

Проучвания върху бозайници също демонстрират нови мозъчни кафези, които се образуват по-късно в живота, само че степента на "неврогенеза " в човешкия мозък е към момента източник на диспути.

Изследването, оповестено в Nature Medicine, следи мозъците на 58 умряли хора на възраст сред 43 и 97 години.

Фокусът беше върху хипокампуса - част от мозъка, участваща в паметта и страстта. Това е частта, от която се нуждаете, с цел да помните къде сте паркирали колата.

Невроните не се появяват в мозъка изцяло образувани, а би трябвало да преминат през развой на "отглеждане и зреене ".

Изследователите са били в положение да виждат незрели или "нови " неврони в мозъците, които те изследват.

При здрави мозъци имаше "леко намаляване " в количеството на тази неврогенеза с възрастта.

Изследователят Мария Лоренс-Мартин съобщи пред BBC News: "Вярвам, че ще генерираме нови неврони, до момента в който имаме потребност да научим нови неща. И това се случва през всяка секунда от живота ни.

Но имаше друга история в мозъците на пациентите с Алцхаймер.

Броят на формираните нови неврони понижава от 30 000 на милиметър до 20 000 на милиметър при хората при започване на заболяването на Алцхаймер. Това е 30% понижение в първия стадий на заболяването.

Болестта на Алцхаймер остава нелечима, само че главният фокус на проучванията е ориентиран към бета амилоид, откриван в мозъчни лезии. Разбирането на повода за понижаване на неврогенезата може да докара до нови лекувания както при заболяването на Алцхаймер, по този начин и при естественото стареене.

Но тя споделя, че идващият стадий от проучването евентуално ще изисква да се гледа в мозъците на хората, до момента в който са към момента живи, с цел да се види какво се случва с времето.

Д-р Роза Санчо, началник на проучването в Alzheimer`s Research UK, съобщи: „ Докато започваме да губим нервните кафези при започване на зрелостта, това проучване демонстрира, че можем да продължим да произвеждаме нови даже в 90-те години.

„ Алцхаймер коренно форсира скоростта, с която губим нервните кафези и това изследване дава безапелационни доказателства, че тя също лимитира основаването на нови нервни кафези.

"По-големите проучвания ще би трябвало да потвърдят тези констатации и да проучат дали биха могли да проправят пътя за ранен тест, с цел да открият тези, които са най-застрашени от заболяването. "
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР