Мойра Гилкрист, ръководител на научните и стратегически комуникации във Филип

...
Мойра Гилкрист, ръководител на научните и стратегически комуникации във Филип
Коментари Харесай

Пушачите в ЕС заслужават прагматизъм, а не догма

Мойра Гилкрист, началник на научните и стратегически връзки във Филип Морис Интернешънъл, за построяването на бъдеще без пушек

- Защо човек от фармацевтичната промишленост избира да работи за Филип Морис Интернешънъл?

- Научните проучвания и разработки във фармацевтичната промишленост целят главно потребление на нововъведения и теоретичен метод за намиране на решения на незабавни здравни проблеми. Филип Морис Интернешънъл си слага за цел да ползва технологиите и науката за създаване на бездимни други възможности, които са по-добри от продължителното пушене. Аз станах част от компанията в самото начало на този развой на промяна, тъй като видях какъв брой съществено се отнася тя към премахването на първопричината за един важен здравен проблем в обществото.

- Но сигурно най-хубавият метод да се реши този проблем е просто да спрете да продавате цигари?

- Това не е решение на фундаменталния проблем. Основният проблем е, че единствено в Европейски Съюз над 100 милиона мъже и дами са подготвени да си купуват цигари всеки ден. Ако ние едностранно спрем продажбата на цигари, те просто ще си купуват артикули на друга компания и резултатът за публичното здраве ще е нулев. Ние работим за това тези 100 милиона души да спрат да желаят да си купуват цигари или тъй като желаят да се откажат от цигарите, или тъй като са минали на бездимен артикул. Този метод може да докара до смислени резултати във връзка с публичното здраве.

- В региона на тютюна има мощна опозиция против нововъведенията. Защо съгласно Вас това е по този начин?

- Много хора, занимаващи се с публично здраве, към момента считат, че прилаганите сега тактики за предварителна защита на пропушването и поощряване на отхвърли от пушене за хората, които към този момент пушат, плануват задоволително ограничения за справяне с казуса. Но по данни на Световната здравна организация, макар тези ограничения, през 2025 година броят на хората, които избират да пушат, ще е над 1 милиард души. Моят въпрос е: за какво не може технологиите да имат допълваща роля? Във всеки различен значим бранш технологиите са основни за постигането на по-добри резултати. Филип Морис Интернешънъл е на 45- то място в Европейски Съюз по брой подадени заявки за патенти и всеки, който отхвърля ролята на технологиите за понижаване на вредата, за жалост, пречи на напредъка и лишава опцията на пушачите за по-добър избор за тяхното здраве.

- Някои от тези нови бездимни произведения съдържат тютюн и доставят никотин. Тези субстанции предизвикват казуса, тъй че по какъв начин те са разнообразни от преди?

- Никотинът води до пристрастяване, само че множеството здравни специалисти споделят мнението, че той не е първопричината за болести, свързани с пушенето. Научните проучвания демонстрират, че горенето води до формиране на голямото болшинство от нездравословните субстанции, които предизвикват болести, свързани с пушенето. Премахването на горенето е основна стъпка към понижаване на образуването на нездравословни субстанции. Бездимните произведения не са без риск, само че всички наши научни данни сочат, че те имат капацитет да бъдат по-добър избор от продължителното пушене.

- Какви доказателства има в поддръжка на концепцията, че тези произведения са по-добри от продължителното пушене на цигари?

- Ние възложихме доста некличнични и клинични изследвания за системата за нагряване на тютюн на профилирани проучвателен организации. И към този момент разполагаме с огромен размер лабораторни и клинични данни, които удостоверяват капацитета на тези артикули за понижен риск спрямо цигарите. Ние споделяме научните си проучвания и данни намерено с научната и здравна общественост, с способените органи в съвсем всички страни членки на Европейски Съюз и с държавните управления в целия свят. Радваме се, че резултатите от множеството самостоятелни изследвания, извършени за нашия артикул, подхождат на получените от нас резултати.

- Какво мислите по отношение на рецензиите по отношение на вашите научни проучвания?

- Когато финансираме научните проучвания, постоянно има въпросителни. Но ние сме уверени в методите, които прилагаме и в изводите, които вършим. Голяма част от рецензиите идват от хора и организации, които слагат фокуса върху това да унищожат тютюневата промишленост, а не върху деликатен обзор и инспекция на научните доказателства по справедлив и неутрален метод. Аз съм академик и моите мнения се основават на първокласни научни доказателства, минали през оценката и на други учени, съвместен теоретичен надзор. Всеки различен метод прави неприятна услуга на науката, на образуването на политики и най-важното - на всички мъже и дами в Европа, които не престават да пушат.

- Как обяснявате обстоятелството, че продължавате да работите с артикули, които водят до взаимозависимост? Като човек, който е работил в региона на опазването на здравето, не смятате ли, че това е неетично?

- Цялата ми кариера е била отдадена на работа с действителния живот и избора на пациентите. В един съвършен свят хората няма да се пристрастяват към нищо. Но тук в действителния свят има над 1 милиард мъже и дами на планетата, които получават никотин по допустимо най-вредния механизъм - горене на тютюна в цигарите. Винаги ще дублирам, че цялостният отвод от приложимост на произведения, съдържащи тютюн и никотин, е най-хубавото, което един пушач може да направи за своето здраве. Но знаем добре, че доста пушачи няма да се откажат от цигарите. Тези мъже и дами заслужават достъп до по-добри други възможности на пушенето и точно това е водещият принцип в нашия метод и това ме стимулира като експерт: да предоставим по-добър избор на мъжете и дамите, които в противоположен случай биха траяли да пушат.

Повече за научните проучвания, свързани с построяването на бъдеще без пушек, може да научите на: pmiscience.com

Материалът е оповестен в онлайн изданието на Politico и е с поддръжката на Филип Морис България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР