Моймир Хампл: Нищо не може да спре България към еврозоната,

...
Моймир Хампл: Нищо не може да спре България към еврозоната,
Коментари Харесай

Моймир Хампл: Нищо не може да спре България към еврозоната, поне на хартия

Моймир Хампл: Нищо не може да спре България към еврозоната, най-малко на хартия
Преговорите за присъединение на България към еврозоната завършиха с „ доброволното “ единодушие от страната, най-малко на хартия, с позорен лист с условия, които ще я задължат наред с други страни, които ще одобряват еврото в бъдеще, да поеме огромна част от разноските за еврозоната, преди да знае по кое време и даже дали ще бъде призната в блока.

Това написа заместник-гуверньорът на Чешката национална банка Моймир Хампл в публикация за профилираното онлайн издание „ Омфиф.орг “. „ Тези условия никое държавно управление, с най-малко малко достолепие, не би могло да одобри “, показва създателят.

Според него, най-малко на хартия, нищо не може да спре България да се причисли към еврозоната. За разлика от доста сегашни страни членки, България дава отговор изцяло на основните критерии от Маастрихт за държавните финанси и лихвените проценти. Пред страната остава формалното условие за престой в Механизма на обменните курсове, прочут още като ERM II, с цел да се удостовери стабилността на валутата по отношение на еврото за минимум две години.

„ Това няма да е проблем за страна, чиято валута е изцяло привързана към еврото, откогато то съществува “, отбелязва чешкият заместник-гуверньор. Същевременно, Хампл отбелязва, че доста технократи и политици не желаят страната в еврозоната, най-малко в обозримо бъдеще.

БГНЕС напомня, че при започване на юли финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че страната стартира тясно съдействие за синхронизиране на законодателството и контрол на банките за влизане в ERM 2. ЕЦБ ще реши кои банки ще минат непосредствено под нейния надзор. В рамките на 12 месеца ЕЦБ ще реши по кое време сме подготвени да изпълним близко съдействие. Ако осъществим поетите задължения, влизаме в ERM 2 в средата на 2019 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР