Моймир Хампл: България иска в Еврозоната, само че Еврозоната я

...
Моймир Хампл: България иска в Еврозоната, само че Еврозоната я
Коментари Харесай

Моймир Хампл: България иска в Еврозоната, само че Еврозоната я унижава жестоко!

Моймир Хампл: България желае в Еврозоната, единствено че Еврозоната я унижава грубо!
Заместник-гуверньорът на Чешката централна банка (ЧЦБ) Моймир Хампл направи изострен коментар във връзка с изискванията, които поема България за възможното ѝ приемане в еврозоната.

В публикацията, оповестена в онлайн изданието omfit.org, Хампл разяснява, че нито едно държавно управление с най-малко малко достолепие не би могло да одобри тези условия. Става дума за товара, който ще се задължи да поеме страната ни дружно с други страни, които желаят да станат „ еврозонални “ в бъдеще – вдишване на огромен дял от разноските в бленуваната финансова общественост, без да сме наясно дали по кое време ще станем пълновръстен член.

Хампл установи, че страната ни няма суверенна парична политика, а приема спусканите „ от горната страна “ позиции - от Франкфурт. Поради това нито имаме парична автономност, нито място на масата, където се взема решение паричната политика. Хампл прави прилика с Естония и Литва, преди да одобряват еврото – надлежно през 2011 и 2015 година

На пръв взор, установи заместник-гуверньорът на Чешката централна банка, страната ни няма проблеми, които да ѝ попречат да влезе в еврозоната. Единственото, което още остава да свършим, е да престоим в Механизма на обменните курсове (ERM II), с цел да убедим всички в стабилността на лв. по отношение на еврото за интервал от най-малко две години.

Според Хампл обаче казусът не е в осъществяването на изискванията, а в това, че доста технократи и политици не желаят страната ни в еврозоната, най-малко в близко бъдеще. И банкерът установи, че импровизирано на София ѝ е било заявявано импровизирано отдавна, че не би трябвало даже да се пробва да влиза в чакалнята на еврозоната.

С „ триумфалното “ оповестяване на желанието си през тази година да влезе в чакалнята на еврозоната, окрилена от забележителното си председателство на Съвета на Европейски Съюз, на България ѝ е показан позорен лист с условия, който е невиждан, установи Хампл. На всичкото от горната страна, София би трябвало „ непринудено “ да се съобрази с тях, с цел да влезем в ERM II. Какво обещаваме да създадем, с цел да се наредим измежду „ отличниците “? Обещали сме да се откажем от наблюдението на основни банки, да се присъединим към банковия съюз, да плащаме вноска в Европейския стабилизационен механизъм и да позволим на Европейската централна банка (ЕЦБ) да прави цялостна оценка и одит на финансовия ни бранш.

Хампл дефинира като „ най-любопитно “ за страните отвън еврозоната и ERM II изречението в края на изказването на финансовите министри на страните от еврозоната, оповестено на 12 юли. Те чакат предвид на „ равното отнасяне “ всяка страна, която желае да влезе в ERM II ( Чехия, Полша, Швеция, Румъния и други), да поеме същите задължения като България. Т.е. ставаме за жалон какво задължение би трябвало да поеме всяка друга страна, чакаща и искаща да стане „ евро “-пейска.

Критичният разбор на Хампл приключва с констатацията: “От позиция на страна като Чехия последствието от опита на България е, че мъчно можем да си представим държавно управление с задоволително самоуважение даже да намерения да поеме по пътя към еврозоната. Разходите към този момент бяха високи, само че от лятото насам те на процедура са възпиращи. ”/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР