„Моята позиция остава непроменена още от месец септември, когато предложението

...
„Моята позиция остава непроменена още от месец септември, когато предложението
Коментари Харесай

Отказът от идеята за неплащането на първия ден от болничния е адекватна и навременна

„ Моята позиция остава непроменена още от месец септември, когато предлагането бе първите три дни от болничния да не се заплащат. Категорична бе и позицията ми от преди няколко дни, в която упорствам концепцията за неизплащането на първия ден да бъде преосмислена и ревизирана “. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос на публицисти по отношение на концепцията за неплащането на първия ден от болничния. Общественият бранител взе участие във конгрес на УНИЦЕФ, отдаден на децата и младежите с увреждания, във връзка Световния ден на детето и отбелязването на 30 години от основаването на Конвенцията за правата на децата на Организация на обединените нации.

„ В тази връзка, реакцията и намесата на премиера Бойко Борисов, с която бе пресечена тази неправда, бе изцяло съответна и навременна”, добави доцент Ковачева. По думите й е неприемливо, който и да е от дните на болничния да не се заплаща, тъй като това нарушава съществени права на всички работещи.

„ Гражданите се обезпечават за всички опасности, внасят средства в осигурителната система и би следвало да получават отплата за изгубено заплащане при потребност. Когато някой от дните на болничния не се заплащат, се нарушават осигурителните права на хората, техни конституционни права, защото те се обезпечават, само че не получават съответна отплата “, добави омбудсманът. Диана Ковачева акцентира, че проблем с подправените болнични явно има, само че той не може да бъде кръстосан с неплащане на някои дни от тях.

„ Моето предложение е за усилване на контрола, тъй като той не е задоволително съответен. И то освен във връзка с издаването на болничен лист, само че и във връзка с съблюдаване на режима, който е постановен от страна на лекаря. Ефективният надзор е значим, с цел да се пресекат злоупотребите “, съобщи публичният бранител.

На въпрос за проблемите по отношение на втория дирек на пенсионното обезпечаване, омбудсманът разгласи, че през вчерашния ден е изпратила рекомендация до обществения министър Бисер Петков. В нея тя упорства никога да не се позволява опълчване сред първия и втория дирек.

По думите й е значимо да има бистрота, хората да са наясно какви пари се натрупат. "Според мен сега жителите нямат информация за това какви средства са насъбрани в годините, в които са им удържани. Трябва да има бистрота и непрестанен достъп до информация “, безапелационна бе доцент Ковачева. Според нея полемика по казуса е безусловно наложителна, а страната би трябвало да има надзор върху работата на частните фондове, тъй като в тях са парите на жителите.

На събитието на УНИЦЕФ Диана Ковачева изрази позиция, че промяната във връзка с правата на децата с увреждания се случва постепенно. „ Днес приказвах за рухването на бариерите, освен в нашето схващане, само че и в действителност, тъй че децата с увреждания да имат по-добър достъп до действителния живот. Омбудсманът реализира доста съществено наблюдаване върху метода, по който се осъществят техните права, само че за жалост считам, че проблемите към момента не са решени “, сподели публичният бранител.

„ Говорим си за 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Според мен би трябвало да си приказваме за идващите 30 години, за това какво следва оттук насетне, с цел да дадем опция на децата с увреждания да се усещат добре и удобно и да могат да се осъществят по този начин, както всички останали деца “, безапелационна бе доцент Ковачева.

По-късно тя изнесе лекция за правата на децата и пред млади водачи от обществено-политическия живот в Българското учебно заведение за политика „ Димитър Паница “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР