Моята голяма грижа и тревога е свързана с необяснимото забавяне

...
Моята голяма грижа и тревога е свързана с необяснимото забавяне
Коментари Харесай

Мая Манолова: Необяснимо е забавянето на Закона за детското правосъдие


Моята огромна грижа и паника е обвързвана с необяснимото закъснение на разискването, внасянето в Народното събрание и приемането на Закона за детското правораздаване. Tова сподели омбудсманът Мая Манолова при разкриване на кръгла маса на тематика "Насилието над деца: правни аспекти на предварителната защита, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България ".

В събитието взеха присъединяване зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, както и представители на Министерство на вътрешните работи, Висш съдебен съвет, ДАЗД, Агенцията за обществено подкрепяне и неправителствени организации.

Манолова съобщи още, че институцията на омбудсмана е била мощно ангажирана при правенето на законопроекта, който Министерството на правораздаването е трябвало да внесе в Народното събрание. Документът обаче е бил върнат в изходна точка за разискване на концепцията на закона.

Омбудсманът означи, че България към момента не е транспонирала в цялостен размер инструкция 2012 на Екологичен потенциал и на Съвета на Европейски Съюз от 2012 година за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите от закононарушения, и добави, че в законодателството ни отсъстват напълно значими детайли от директивата.

Манолова уточни, че към момента има деца, които са подложени на принуждение в интернати.

В края на днешната намира се чака да бъде направен отчет с съответни рекомендации за промени в законодателството за основаване на ефикасни гаранции за отбрана правата на децата жертви или очевидци на принуждение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР