Моят баща беше учител на Боян и е първият човек,

...
Моят баща беше учител на Боян и е първият човек,
Коментари Харесай

Мъжът, участвал в акцията по издирването на Боян Петров, разкри какво се е случило на Шиша Пангма

Моят татко беше преподавател на Боян и е първият човек, който го среща с природата. След първичната информация за изгубването му, започнаха да се получават разнопосочни информации. Баща без да се замисли сподели какво е да си същински другар. Той по най-бързия метод изтегли 30 000 $ и отпътува за Китай. Аз потеглих с него. Това сподели в ефира на БТВ Кирил Петков, единственият българин, взел участие интензивно в избавителната акция по издирването на Боян Петров в Хималаите.

„ В първите часове имаше потребност от съгласуваност сред Непал и Китай. Това беше невиждано. Имахме цялостно подпомагане от българска страна. Китайската администрация също работи изключително поради Боян Петров “.





„ Връх Шиша Пангма няма нищо общо с нашите планини “, увери той. „ Там е доста рисково, цялостно е със скали и пукнатини. Това е място на което кислородът е понижен. 30 година татко ми се е занимавал със избавителни акции. Започва да ти се доспива. Територията е като на Марс, в случай че направиш една дребна неточност може да докара до гибел “, описа участникът в избавителната интервенция.

„ Качихме се до 7400 км.- доста над разрешеното. Един от водачите даже мина над върха на 8000 метра - това е връх “, разкри Кирил Петков. Той сподели палатките сред които има пукнатини. Мястото е като минирано поле. В глетчера има пукнатини от по 20 метра. За страдание ние не знаем в коя от тях Боян е пропаднал. Затова огледахме пукнатините, в които може да е паднал “.





„ След края на интервенцията Китай и Непал се схванаха, че оттук насетне няма да има граници сред тях, ще се касае за избавителни интервенции. Българската администрация сподели, че може да е единна, когато става въпрос за избавителна интервенция. Китай го направи като подаяние към България. Непал изиска 200 000 $ за интервенцията, по-късно бяха понижени. Цялата интервенция беше финансирана напълно от дарения на другари на Боян. Имаше действителен риск да се загуби и различен човешки живот “, показа спасителят и другар на Боян Петров.

„ За мен Боян е легенда. Благодарение на него направихме по този начин, че планината да е едно по-безопасно място. Той работеше за дела и успяваше. Той е обединител, който оказва помощ да се случват положителни неща “, сподели Петков.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР