„Моя кауза е подкрепата на „Културния чек” в Европа. Той

...
„Моя кауза е подкрепата на „Културния чек” в Европа. Той
Коментари Харесай

Ако се поставя акцент върху културата, успехите ще бъдат много повече

„ Моя идея е поддръжката на „ Културния чек” в Европа. Той дава достъп на младия европеец до просвета и културно наличие, а културата основава мостове на приемливост и разговор. Затова смятам, че е значимо да се слага акцент върху културата”. Това съобщи претендентът за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България” Мариела Модева по радио „ Фокус”. По думите ѝ би трябвало да одобряваме средствата за просвета като инвестиция, а не като разход. Тя обърна внимание на програмата „ Творческа Европа” и сподели, че левицата ще упорства след 2020 година да се усили нейният бюджет.

„ Добре е хората, които идват в Европа, бягайки от военни спорове, да бъдат интегрирани в европейската среда – значимо е те да почитат европейските полезности, без да бъдат анулирани личните им културни различия”, сподели още професор Модева. По думите ѝ Европа има опция да запази своето разннообразие през културно изложение. „ Културата би трябвало да участва във всички европейски стратегии. Тя би трябвало да бъде извеждана като приоритет, тъй като е причина за по-образовано общество. Тогава няма да ги има разногласията - дали да имаме повече Европа, или Европа на нациите”, изрази мнение Модева. По мнението ѝ културата постоянно остава в периферията, а това е една от аргументите да няма добър разговор в Европа. „ Ако се слага акцент върху културата и тя бъде превърната във значим фактор в границите на Европейски Съюз, триумфите ще бъдат доста повече”, разяснява претендентът за евродепутат.

„ Вниманието на институциите и обществото би трябвало да бъде ориентирано към запазване на нашето културно завещание. Ако едно общество няма отношение към културното си завещание, няма по какъв начин да се оправят единствено институциите”, заключи Модева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР