Мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията

...
Мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията
Коментари Харесай

Христо Иванов за ветото: Президентът не вижда базовия проблем на антикорупционния закон

Мотивите за ветото на президента са изцяло аргументирани, само че позицията на президента е изначално шизофренична. Това мнение изрази пред БНР водачът на " Да, България " Христо Иванов, помолен да разяснява ветото на президента Румен Радев, наложено върху антикорупционния закон по-рано през днешния ден.

Според Иванов, който беше вицепремиер в държавното управление " Борисов 2 " и подаде оставка откакто предлагането му за промяна в правосъдната власт беше неодобрено от Народното събрание, " огромният метафизичен проблем " на този закон е, че имитира ограничения за битка с корупцията, с цел да охранява корупционното статукво.

" България има антикорупционен орган и този антикорупционен орган се назовава прокуратура, тъй като корупцията е закононарушение и тя се преследва главно със средствата на наказателното произвеждане, чийто стопанин и съществена мощ е държавното обвиняване – прокуратурата ", напомни юристът.

Според него, с цел да е ефикасна битката с корупцията, би трябвало да има промяна на прокуратурата, тъй че тя да се трансформира в дейно средство за битка с корупцията, вместо източник на корупция, каквато е в този момент съгласно оценки на Венецианската комисия. По думите му президентът не вижда този проблем.

" Парадоксът е, че с цел да охраняваме това корупционно статукво, с цел да не пипаме неговия институционален пиедестал, ние вършим една реплика. Тази реплика рискува да се трансформира в бухалка от ново потомство. Това е извънредно рисков закон ", акцентира Иванов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР