Мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на социалния

...
Мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на социалния
Коментари Харесай

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Мотивите на премиера Бойко Борисов да изиска оставката на обществения министър Бисер Петков са задоволително ясни. Това разяснява пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Според вицепремиера претекстът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо движение и по-високи резултати в Министерството на труда и обществената политика.

Дончев не посочи дали към този момент е взето решение за правоприемник на Бисер Петков на поста министър на обществената политика.

" В демокрацията е изцяло обикновено разнообразни публични групи да показват разнообразни позиции ", разяснява Дончев във връзка появилите се митинги от разнообразни организации против оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Той съобщи, че не чака министър председателят Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, откакто самият Борисов изиска и получи оставката му.

" Не мисля, че има съответен случай, изключително от последните дни, което да е причина за това решение на премиера ", сподели Дончев.

По думите му от един министър се чака да бъде и политически представител.

Дончев сподели, че в обществото са се разразили значително драми, като подчертава върху основаната съвсем всеобща социална неуравновесеност, че някой има желание да взема децата на българите и да ги праща не знам къде. Той счита, че тази тематика не е била обяснена задоволително добре освен от общественото министерство, само че и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

Вицепремиерът има вяра, че един министър би трябвало да прави политики и с обществени послания: " Едно добре скроено обществено обръщение има по-голяма обществена мощ даже от закон ".

" Нямам упования да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година ", разяснява Дончев друга тематика.

По отношение на срещата на Борисов с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Дончев съобщи: " Тези срещи отварят доста благоприятни условия. Въпрос на задоволително твърдоглавие и добре премерени дейности на държавното управление, с цел да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото съдействие ".

По думите му за енергетика се разсъждава нормално в идеологически категории - " по координатната система Изток - Запад ". Той посочи, че газовата карта на Европа се трансформира динамично, към този момент има гъвкави решения.

" Ключовите думи са конкуренция и диверсификация ", съобщи Дончев и посочи, че умните държавни управления се пробват да обезпечат конкуренция, а това значи избор, само че това значи и сигурност.

Депутатът и зам.-председател на Движение за права и свободи Йордан Цонев също разяснява пред БНР поисканата от Борисов оставка на обществения министър.

" Вероятно насъбрани проблеми в системата. Ако министър председателят следва тази логичност, би трябвало и други оставки да изиска, тъй като много системи стоят нереформирани ", означи той.

" Няма нищо нелогично в тези оставки, само че те към този момент не са отдушник на насъбраното напрежение ", сподели Цонев.

Според него в България са правени същински промени по времето на премиера Иван Костов, по времето на Съюз на демократичните сили, във времето, когато одобряваха България в Европейския съюз и НАТО. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР