Мотивира потребителите да поставят под въпрос и проверяват нещатаFacebook влага

...
Мотивира потребителите да поставят под въпрос и проверяват нещатаFacebook влага
Коментари Харесай

Facebook с нова кампания срещу фалшивите новини

Мотивира потребителите да слагат под въпрос и ревизират нещата

Фейсбук влага старания да ограничи разпространяването на подправени вести
(графика: Facebook)

Фейсбук започва нова акция, която цели да помогне на хората в обществената мрежа да виждат по-лесно подправените вести онлайн и да слагат под въпрос това, което четат в интернет.

През идващите няколко седмици новата самодейност ще бъде осъществена в редица страни от района на Европа, Близкия изток и Африка. Потребителите на обществената мрежа ще получат достъп до принадлежности за инспекция на информацията.

„ Три въпроса, които да оказват помощ за справяне с подправените вести ” ще циркулират в обществената мрежа посредством серия от изобретателни реклами и ще водят непосредствено до основания за задачата уеб страница на акцията:

Първоначално акцията ще бъде показана на потребителите в Европейски Съюз, във Англия, както и в страните от Близкия изток, Африка и Турция. За да оцени успеваемостта на самодейността, Фейсбук ще провежда следващи изследвания за да разбере какво са научили потребителите и на тази база да сътвори още акции за медийна просветеност в бъдеще.

Дезинформацията или „ подправените вести ”, които стават все по-популярни, са значима тематика от години. Фейсбук се стреми да демонстрира по-малко погрешни сведения – изключително такива, свързани с COVID-19.
още по тематиката
Целта е да се понижи разпространяването на подправени вести и да се осведомят потребителите, като им се показа повече подтекст към изявленията, които виждат, с цел да решат сами какво да четат, на какво да имат вяра и какво да споделят.

Новата акция идва след актуализацията на известяването за подтекста (context notification update), оповестено през предходната седмица, което алармира на потребителите, когато новинарска публикация, която желаят да споделят, е по-стара от 90 дни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР