Мотивацията рухва, когато не виждаме бързи резултати. В началото започваме

...
Мотивацията рухва, когато не виждаме бързи резултати. В началото започваме
Коментари Харесай

Как да яхнем вълната на мотивацията, за да се храним по-здравословно

Мотивацията рухва, когато не виждаме бързи резултати. В началото започваме стремително, разчувствани от измененията, които вършим, очаквайки неотложно усъвършенстване. Когато то не се случва, настава интервал на демотивация – знаем какво би трябвало да вършим, само че волята ни отпада.

Дори рязането на зеленчуци може да ни се стори досадно и дребнаво начинание. Като резултат елементарно оставяме едвам построените нови привички да се изплъзнат от ръцете ни.

Затегнете колана. Мотивацията е като увеселително влакче

Нямаше ли да е отлично да можем да се изстреляме нагоре след първичния бездънен спад на мотивацията? Имаме положителни вести.

Според проучванията на Станфордския психолог Б. Дж. Фог, има метод да осезаем вълната на мотивацията, с цел да задържим здравословните привички за по-дълго.

Какво съставлява мотивационната вълна?

В равнищата на мотивацията ни постоянно има съмнения. Например, тя явно е много висока първоначално, когато слагаме задачите си по какъв начин да се храним по-здравословно, когато комбинираме качественото хранене с извършения или сме определили с какъв брой би трябвало да отслабнем. Но тя спада, когато сме изтощени след работа, уплашени, отегчени от яденето на едно и също и изтощени от всички старания.  

Именно тези покачвания и спадове ни пречат да се задържим в новия коловоз.

Лесно е да се придържате към навика. Правете го, когато се чувствате стимулирани

Когато става дума за здравословни привички на хранене (но не само), съгласно Фог ключът е да се яхнеш вълната на мотивацията, когато е висока.

Какво значи това? Да се потрудите крепко тогава, когато мозъкът ви е високо стимулиран, ще помогне в тези моменти, когато желаете да се откажете или се изкушавате да прекъснете построения табиет.

Ето един образец. Когато сте купили зеленчуците и другите здравословни неща от магазина (вълната е висока и мотивацията е силна), използвайте този миг да подготвите и нарежете продуктите, тъй че да са подготвени за готвене. После, когато се чувствате по-малко стимулирани, ще би трябвало да свършите много по-малко работа.

Когато сте стимулирани, използвайте сега и вършете следните неща

Когато се чувствате стимулирани, свършете колкото се може повече. Разучете нови предписания, направете си проект за готвене, вдъхновете се. Това кара мозъка да гледа в дълготраен проект и да свързва здравословното хранене с прелестно неспокойствие.

Може да употребявате това време, с цел да сготвите нещо здравословно едновременно, с което да заредите хладилника или фризера. Така няма да се постанова да се занимавате с готвене, когато вълната на мотивацията ви е ниска.

Може да го употребявате за срещи със също толкоз стимулирани другари или близки, с цел да готвите или упражнявате дружно.

Всичко се свежда до един принцип: да свършите по-трудната работа тогава, когато мотивацията ви е най-висока. Това значи, че в моментите, когато мотивацията ви е ниска и ви мързи, всичко е приготвено авансово – по-малко пропуски и по-малко благоприятни условия да се откажете, когато сте във фаза на демотивация.

И по този начин, уловете вълната на мотивацията, използвайте нейния връх и вижте какъв брой надалеч ще ви води в спазването на здравословните привички.

Източник: LifeHack

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР