МОСВ призовава всички водоползватели да предприемат действия за пестене на

...
МОСВ призовава всички водоползватели да предприемат действия за пестене на
Коментари Харесай

МОСВ призова да се пести водата в язовирите

МОСВ приканва всички водоползватели да подхващат дейности за икономисване на ресурса и понижаване на загубите.

От ведомството отбелязават, че тази година равнището в язовирите в страната е почнало да пада едвам през месец август поради намаляващия приток.

През тази година е обезпечена водата за питейно битово водоснабдяване на обитаемоте места, които се водоснабдяват от ръководените от Министерство на околната среда и водите 52 сложни и значими язовири.

От началото на 2020 година до момента земеделските производители са получили общо 611,769 млн. м3 вода и до края на напоителния сезон не се плануват основни ограничавания.

Същевременно Министерство на околната среда и водите предизвестява земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този район има засушаване и в случай че през есенно-зимния сезон се резервира наклонността на понижен приток, то същият ще би трябвало да се употребява от тях и през напоителен сезон 2021 година В ъзможно е ресурсът да се окаже непълен заради което земеделските производители следва да помислят и за различни водоизточници.
 Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини
Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини

Той предизвести, че ще има съществени проблеми със земеделците

Допълнително е направено изменение на месечния график за м. август 2020 година, като от язовир " Батак " са предоставени 5,550 млн.м3 вода за напояване . Общо позволените размери за напояване от язовир " Батак " през м. август възлизат на 38,550 млн.м3.

Усилията на Министерство на околната среда и водите са ориентирани към опазване на ресурса в язовирите и предпазване на водата в тях за идната 2021 година

Министерство на околната среда и водите ръководи водите на 52 броя сложни и значими язовира, като всекидневно следи положението им.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 31.07.2020 година е 4197,2 млн. м3, съставлява 63,6% от сумата на общите им размери.

Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери към 30.07.2020 година са както следва:
питейно-битово водоснабдяване - 70,2% от общия им обем; напояване - 42,2% от общия им обем; енергетика - 76,6% от общия им размер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР