Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не

...
Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не
Коментари Харесай

Мостовете в Благоевградско опасни, най-зле е един на Е-79


Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, само че той не е незабавен, съгласно АПИ, съобщи БГНЕС. „ Това не значи, че мостовете са рискови, просто се нуждаят от ремонт, като казусът е най-вече в плочите на оборудванията ”, сподели експертът на пътната организация, който не изиска да приказва пред камера. Или преведено на наличен език има потребност от ремонт на настилката върху мостовете, защото постоянно се отварят дупки, защото асфалтът се поставя върху бетонната структура. На всички мостове поради фугите и кръпките пада крепко друсане. Прегледът на оборудванията бе подреден от премиера Борисов след нещастието с виадукта Моранди в Генуа.

 

По ГП Е-79 от Благоевград до Сандански има девет моста, осем от тях са над р. Струма, „ на възраст ” 45-години, има и пет надлеза, по-опасен е този на пътен възел Черниче-Брежани, община Симитли. На него е ударена хоризонталната носеща греда от страната на Кресненското дефиле, арматурата е оголена, това е по този начин от пролетта. Ударът се проточва през всичките четири греди на надлеза над Е-79, по който минава пътя Черниче-Брежани-Ракитна-Сенокос-Стара Кресна и още веднъж Е-79. Това е обходният път при бедствия и повреди в дефилето, само че може да се употребява единствено от леки коли, тъй като е стеснен и разминаванията са невъзможни.

Ударът е от по-висок товар от инструкции на табелата преди моста. На нея е указана оптималната височина от 4.3 метра, или с 20 сантиметра по-малка от общоприетите 4.5 м. на останалите и сходни уреди. Най-висок мост е този на входа на Кресненското дефиле, където има база за рафтинг и метан-станция. Височината му е 13 метра. Под него с изключение на река Струма, минава и жп-линията София-Кулата. Той е и най-дългият в Пиринско-близо 200 метра. Поглед от долу, има една разтворила се фуга, която продължава и във втората носеща колона. Тази фуга не е рискова, тя просто играе ролята на камертон, с цел да поема вибрациите от движещите се по моста коли. Под този мост има две тополи, които са се изравнили с височината на моста, те ще бъдат отрязани, сподели експертът от АПИ.

Край Петрич се намира един от най-проблемните мостове, който преди 6 година се срути. Това е мостът над р. Струма на пътя Сандански-Петрич. Поради разбъркване на една от носещите колони, една плоча от моста падна в реката, получавайки се нещо като пързалка. Това стана на 23 май 2012 година, единствено ден след труса от 5.8 по Рихтер край Перник. Според експертите причина за подаването на колоната бе изземването на инертни материали от реката. При случая върху падналата структура имаше единствено един лек автомобил, който падна в реката, а лидерът му съумя да излезе незасегнат. Мостът бе ремонтиран в продължение на месеци, експертите настояват, че казусът от 2012 година няма да се повтори. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР