Мостът в Бургас ще бъде осветен в лилаво тази вечер,

...
Мостът в Бургас ще бъде осветен в лилаво тази вечер,
Коментари Харесай

Мостът в Бургас ще свети в лилаво днес по повод Световния ден за борба с инсулта

Мостът в Бургас ще бъде осветлен в лилаво довечера, 29 октомври, във връзка отбелязването на Световния ден за битка с инсулта, оповестиха от Община Бургас. Инициативата е част от националната акция „ Всяка минута е скъпа! Научете признаците на инсулта ", допълват от градската администрация.

Системата от осведомителни табла в Бургас ще излъчва видео клип, обвързван с акцията. Гражданите ще могат да се осведомят в допълнение от брошури, сложени на обособено място пред административната част на постройката на Община Бургас, а в градския превоз ще бъдат сложени и осведомителни плакати.

Кампанията ще продължи до 15 ноември. Тя се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия в България и е подкрепена от Министерство на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България и Националното съдружие на общините в България.

В края на 2021 година страната ни се причисли към европейския проект за битка със болестта, като припозна една от главните му цели - понижаване на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се реализира с вярна предварителна защита, означават от асоциацията. Като първа и съществена стъпка се предлага научаването на признаците на инсулта и вярната реакция при тяхното определяне.

Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия, се добавя в информацията.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се записват годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 са с летален излаз. Преживелите мозъчен инсулт и получили друга степен на неработоспособност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни, споделят от асоциацията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР