Мостът Голдън гейт е международно признат символ на Сан Франциско

...
Мостът Голдън гейт е международно признат символ на Сан Франциско
Коментари Харесай

Историята на висящия мост Голдън гейт

Мостът " Голдън гейт " е интернационално приет знак на Сан Франциско и щата Калифорния. Той е измежду 5-те най-красиви архитектурни забележителности на Съединените щати.

Висящият мост над пролива Голдън Гейт свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг.

Мост е дълг 2737 метра и години наред държи шампионата на най-дългия мост в света .

Емблематичният за залива на Сан Фрациско мост " Голдън гейт " е стартират като невероятно упорит план .

Преди моста да бъде издигнат най-краткият маршрут до Сан Франциско бил с ферибот. По това време Сан Франциско бил най-големият град в Америка, само че до него се стигало единствено с лодки. Много от хората, живеещи в града желали да се построи мост, който да свързва града с общностите, от които водата го деляла.

Първоначално специалистите не мислели, че е допустимо да се построи толкоз дълъг мост. Проливът Голдън гейт по това време бил най-тясната част като вход към Сан Франциско, бил дълъг 2 км, само че там непрекъснато имало доста мощни течения. Най-дълбоката част в средата на канала била 113 метра. В допълнение към това постоянно имало жестоки ветрове и доста гъсти мъгли , които можели да попречат за построяването на структурата.-->

През 1916 година инженерите почнали да вършат чертежи на бъдещия мост. Първоначалните проекти по този начин и не се осъществили, защото всичко било доста скъпо, били направени и спомагателни промени.
 Голдън гейт БГНЕС
Началото било сложено на 5 януари 1933 година Градежът вървял при допустимо най-трудните условия, значително служащи починали при разнообразни нещастни случаи. Строителите трябвало да се борят с наводнения, бързи течения и гъста мъгла.

Строителството лишило близо четири и половина година.

Мостът бил оцветен в оранжево-червен цвят, тъй като тези цветове съдържали оловен съставен елемент, употребен против ръждата. Освен това с подобен цвят мостът се виждал при мъглите, каквито постоянно имало в региона.

Триумфалното разкриване било на 27 май 1937 г .

Днес мостът е определян като едно от чудесата на актуалното инженерство.

И още:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР