Мостът Голдън гейт е международно признат символ на Сан Франциско

Мостът Голдън гейт е международно признат символ на Сан Франциско ...

Историята на висящия мост Голдън гейт.

Мостът "Голдън гейт" е международно признат символ на Сан Франциско и щата Калифорния. Той е сред 5-те най-красиви архитектурни забележителности на Съединените щати.

Висящият мост над пролива Голдън Гейт свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг.

Мост е дълг 2737 метра и години наред държи първенството на най-дългия мост в света.

Емблематичният за залива на Сан Фрациско мост "Голдън гейт" е започнат като невъзможно амбициозен проект.

Преди моста да бъде построен най-краткият маршрут до Сан Франциско бил с ферибот. По това време Сан Франциско бил най-големият град в Америка, но до него се стигало само с лодки. Много от хората, живеещи в града искали да се построи мост, който да свързва града с общностите, от които водата го деляла.

Първоначално експертите не мислели, че е възможно да се построи толкова дълъг мост. Проливът Голдън гейт по това време бил най-тясната част като вход към Сан Франциско, бил дълъг 2 км, но там постоянно имало много силни течения. Най-дълбоката част в средата на канала била 113 метра. В допълнение към това често имало жестоки ветрове и много гъсти мъгли, които можели да попречат за изграждането на конструкцията.-->

През 1916 година инженерите започнали да правят чертежи на бъдещия мост. Първоначалните планове така и не се осъществили, тъй като всичко било много скъпо, били направени и допълнителни изменения.
Голдън гейтБГНЕС
Началото било поставено на 5 януари 1933 г. Градежът вървял при възможно най-трудните условия, немалко работници загинали при различни нещастни случаи. Строителите трябвало да се борят с наводнения, бързи течения и гъста мъгла.

Строителството отнело близо четири и половина година.

Мостът бил боядисан в оранжево-червен цвят, защото тези цветове съдържали оловен компонент, използван срещу ръждата. Освен това с такъв цвят мостът се виждал при мъглите, каквито често имало в района.

Триумфалното откриване било на27 май 1937 г.

Днес мостът е определян като едно от чудесата на съвременното инженерство.

И още:

 

Източник: dariknews.bg