Мост ще свърже най-северозападното село на Турция с най-югоизточното на

...
Мост ще свърже най-северозападното село на Турция с най-югоизточното на
Коментари Харесай

Мост ще свързва Резово с турско село

Мост ще свърже най-северозападното село на Турция с най-югоизточното на България. Това съобщи валията на Къркларели Осман Билгин.

По думите му мостът ще бъде издигнат върху река Мутлу дереси (Резовска река) и ще свърже село Бегендик от турска страна и село Резово от българска.

В момента се работи върху плана, прецизирал той.

Резово и Бегендик са граничните селища сред двете прилежащи страни, които са разграничени от Резовска река. Българското село е най-югоизточната точка на Европейския съюз.

С. Бегендик е учредено от преселници от България и се намира в окръг Демиркьой. От отсрещната страна е Резово. Въпреки географската непосредственост сред двете селища сред тях директна връзка няма.

“Започнахме работата по плана за създаване на мост на река Мутлу, която е границата сред Турция и България. Отдаваме огромно значение на този план и желаеме да го осъществяваме в най-скоро време.

Благодарение на него ще може да се отвори границата в този регион и по този начин ще се засилват връзките сред Турция и България”, сподели валията на съвещание на ангажираните в плана институции.

Осман Билгин акцентира, че регионалната администрация упорства и за нови сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт от двете страни на моста.

Искане за мост над река Резовска и Граничен контролно-пропусквателен пункт до село Резово е било обсъждано и в края на февруари 2013 година в Царево при визитата на турска делегация от Къркларели. Тогава посетители и домакини са се обединили към мнението, че това ще даде мощен подтик на туризма в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР