Москва: За нас съществува Република МакедонияРусия няма да промени позицията

...
Москва: За нас съществува Република МакедонияРусия няма да промени позицията
Коментари Харесай

Москва: За нас съществува Република Македония

Москва: За нас съществува Република Македония
Русия няма да промени позицията си във връзка с името на Република Македония. Това стана ясно от известие на Руското посолство в Скопие, оповестено в Туитър.

„ Русия наградата Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 години и няма да промени своята позиция “, е написано в Туитъра на съветското посолство.

Русия беше първата Велика мощ, която призна независимостта на Македония под нейното конституционно име, напомня репортерът на БГНЕС. Това стана с помощта на българската дипломация и персонално на първия демократично определен президент на нашата страна доктор Желю Желев. По време на среща с първия либерален президент на Русия Борис Елцин, той съумя да убеди своя висок съветски посетител в нуждата от една сходна стъпка за стабилността на Балканите. За времето си това беше огромна победа за публична София, която беше първата признала независимостта на Република Македония през януари 1992 година

Днес обаче обстановката е малко по-различна от преди 26 години. Промяната на името на Македония беше контрактувана от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас и има за цел да постави завършек на съществуващия спор. Това стана посредством съглашението от Преспа, което беше подписано през юни. В нощта на 19 октомври с две трети болшинство македонският парламент гласоподава за измененията в Конституцията, които произтичат от Договора от Преспа. Така Македония ще стане „ Република Северна Македония “ и вечно ще се избави от последния реликт от предишното – наименованието Югославска в своето име. Реализацията на измененията ще даде късмет на Македония да се причисли към НАТО и да стартира договаряния за Европейски Съюз.

Промените в Конституцията бяха приветствани от цялата евроатлантическа общественост – от Вашингтон през Виена до София, които дефинираха гласуването в македонския парламент като исторически късмет за Балканите, Европейски Съюз и за самата Македония. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР