Москва. Всеруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) проведе

...
Москва. Всеруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) проведе
Коментари Харесай

РИА Новости: Само 5% от руснаците искат да живеят в епохата на Сталин, показва анкета

Москва. Всеруският център за проучване на публичното мнение (ВЦИОМ) организира анкета, която демонстрира, че единствено 5% от руснаците биха желали да живеят в епохата на Йосиф Сталин, предава РИА Новости .
Най-много респонденти са изразили предпочитание да живеят в модерна Русия (40%). Малко по-малко – 37% - биха желали да се върнат в епохата на Леонид Брежнев. В края на XIX и началото на XX желаят 4% от запитаните, а при Борис Елцин – единствено 4%.
Положителното отношение измежду руснаците към Сталин доближи максимума за цялото време на наблюдаване – общо 58% от запитаните се отнасят към него добре, в това число 48% с почитание.
Отрицателно мнение за Сталин са изразили 16% от респондентите. Положителното отношение е по-голямо от негативното във всички възрастови групи, само че измежду младежите той е минимум (32% против 18%), се отбелязва в проучването.
Според резултатите от проучването, 64% от руснаците считат, че Сталин е работил в ползите на цялото общество, като цяло, или в ползите на болшинството.
Почти същият % – 65% - смятат, че в своите дейности актуалният президент Владимир Путин се управлява от ползите на цялото общество, като цяло, или в ползите на болшинството.
Увеличава се и визията за Сталин като ефикасен началник.
Две трети (65%) от запитаните са на мнение, че под негово управление страната се е развивала по-скоро в вярна посока, а с това не са съгласни 21%.
Изследването на „ ВЦИОМ-Спутник “ е извършено на 18 април измежду 1600 руснаци.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР