Москва. Войната в Сирия вече навлезе в решаващия си етап.

...
Москва. Войната в Сирия вече навлезе в решаващия си етап.
Коментари Харесай

Военное обозрение : След Сирия ни очаква още по-сериозна битка в Средиземно море

Москва. Войната в Сирия към този момент навлезе в решаващия си стадий. На формалните управляващи им остана единствено да освободят от терористите и поддържащите ги интервенти Идлиб и ще могат да приказват за действителна победа в многогодишния изтощителен боен спор, Но точно Идлиб стана препъни-камък, който не разрешава да се сложи точка на сирийската акция, написа в разбор на съветския боен портал „ Военное обозрение “ , показан без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

Турската войска се концентрира в пограничните райони. Франция насочи към Сирия собствен боен транспортен съд. Американците усилват наличието на кораби от военноморския си флот (ВМФ) край крайбрежията на Сирия. НАТО целеустремено усилва военноморската си формация в източната част на Средиземно море.

Да не би всичко това да е за удържането на контрола на прозападните терористи върху Идлиб? Или работата не опира единствено до Идлиб? Много забавно мнение по този мотив бе изказано в турския вестник „ Йени Шафак “. Турските публицисти смятат, че нагнетяването на напрежението към последния бастион на екстремистите в Сирия се употребява за подготвянето на бъдеща война „ всички против всички “, която скоро ще стартира в Източното Средиземноморие за надзор над запасите от природен газ, спрямо която сирийската акция ще наподобява като детска игра.

Действително, по някои данни, източната част на Средиземно море може да се окаже вместилище на третите по величина ресурси на „ синьо гориво “ в света. Това мнение се оформи, откакто през 2001 година Израел откри находище с размер от 200 милиарда куб. м., на което даде името „ Тамар “. През 2009-а година край ливанското крайбрежие американците също откриха огромно находище на природен газ. През 2010 година още веднъж провървя на Израел с находището „ Левиатан “, където се твърди, че има 450 милиарда кубика.

През 2011 година шансът се усмихна и на киприотите с „ Афродита “, където, съгласно изчисленията, има 170 милиарда куб. м. През 2015 година и на Египет, чието находище „ Зохр “ се оказа с дебит 850 милиарда куб. м. Даже и Сирия възнамерява да организира сондажи в своя шелф, допустимо, с присъединяване на съветски компании. В началото на тази година Русия и Дамаск подписаха съглашение за съдействие в областта на енергетичните планове.

Много огромни компании на съществено се заинтересуваха от създаването на нефтегазовите шелфове в непосредствена непосредственост до Европа и нейните консуматори. Но казусът е в това, че близкоизточните страни си оспорват правото над толкоз апетитни хапки, Например, Израел претендира за ливанския шелф, където може да има от порядъка на 700 милиарда куб. м. „ синьо гориво “.
С позволение на Република Кипър, работа в неговата Изключителна икономическа зона стартира компанията Exxon Mobil, само че Анкара също претендира за това находище, доколкото стои зад тила на непризнатата Турска република Северен Кипър. „ Островът на Афродита “ рискува още веднъж да стане огнище на напрежение. На негова територия са ситуирани военни бази на Англия, там желаят да имат наличие и Съединени американски щати и Франция. Навремето Републиката оферираше дори и на Москва да открие своя база на острова, само че тя не се възползва от предлагането. Турция също усилва своето военно наличие в източната част на Средиземно море и през февруари турците не се тормозиха да изгонят италиански сондажен транспортен съд.

Ако обстановката се преглежда под този ъгъл, изцяло заслужено наподобява следното изказване на вестник „ Йени Шафак “.
„ Ако някъде бъдат открити енергийни запаси, стартира въртенето на саби. В Източното Средиземноморие вместо саби има военни кораби на доста страни “.

Към днешна дата към този момент няма цялостни учредения да се считат запасите от газ в Средиземно море трети по величина в света. Тези данни изискват сериозна инспекция, с което и се занимават сега заинтересуваните страни. А към този момент концентрацията на военноморски сили от всички тези играчи в района последователно се усилва. За всеки случай.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР