Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която

...
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможностите за активизиране на двустранните отношения

Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещаване в Москва, разиска с съветския си сътрудник Сергей Лавров опциите за активизиране на двустранните връзки в областта на търговията, туризма, културата, образованието.Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .Визитата на Екатерина Захариева е първата на външен министър на България в Москва от 2011 година насам. „ Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 година от установяването на двустранните дипломатическите връзки сред България и Русия. Това е значима година за нас и тъй като означаваме 140 година от основаването на българската дипломатическа работа. През последните 2 години политическият разговор сред нашите страни се възобнови, имаше български визити на най-високо равнище в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити “, съобщи Екатерина Захариева на договарянията със Сергей Лавров, които се състояха в резиденцията на съветското Министерство на външните работи в центъра на Москва.
„ Искаме да продължим двустранния разговор, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават на дълбоки исторически обичаи, имат културни и духовни корени “, сподели Сергей Лавров.
Акцент в диалозите бяха тематики от стопанската система и търговията, съдействието в енергетиката и туризма, в областта на културата, образованието, превоза.
Външният ни министър изрази незадоволство от несъответствието в двустранната търговия сред двете страни. За 2018 година двустранният стокообмен е достигнал 4,144 милиарда $. В съпоставяне с 2017 година година в комерсиалния оборот е маркиран спад от 4,1 на 100, а негативното комерсиално салдо за България се е нараснало с 22,4%.
„ За първата половина на тази година индикаторите са по-добри, само че мисля, че имаме капацитет - изключително в износа от България за Русия, който към момента е незадоволителен. Виждам благоприятни условия в сферите на хранително-вкусовата индустрия, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за комерсиално и икономическо съдействие, която заседава във Варна през септември, ще способства за активизиране нашите двустранни връзки в тази област “, съобщи Екатерина Захариева.
В момента главен дял в българския експорт за Русия заемат медикаментите – 29,6 на 100, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и други Около 85 % от вноса от Русия се образува от минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.
По отношение на енергетиката Екатерина Захариева акцентира смисъла за България на плана „ Балкански поток “ и желанията на българското държавно управление да построи в период газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се възнамерява да бъде транзитиран газ и от газопровода „ Турски поток “.
„ Днес нашият министър председател откри част от трасето на „ Балкански поток “. Договорът за реализацията беше подписан през септември, влагаме доста, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 година тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е значим за нас план “, съобщи външният ни министър.
По време на диалога бяха маркирани и положителните вероятности за съдействието в атомната енергетика, в това число по плана АЕЦ „ Белене “. В момента в България тече процедурата по желание на претендентите за присъединяване в плана, измежду които е и съветската компания „ Росатом “.
И двамата министри показаха незадоволство от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева акцентира, че България всяка година усъвършенства консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за съветски туристи, в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз.
„ Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, освен за притежатели на парцели. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, с изключение на трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България “, съобщи Екатерина Захариева. По предложение на Министерство на външните работи от следващата година ще се издават и двукратни 6-месечни визи за съветски туристи, които за първи път посещават страната ни.
511 000 съветски туристи са посетили страната ни през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на съветската страна към 300 000 съветски жители имат недвижими парцели у нас. Консулската ни работа в Москва годишно издава към 200 000 визи или към половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства. Според Екатерина Захариева за повишение на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – посредством повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки. Сред главните тематики в диалога сред двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия сега се образоват към 600 български студенти, а в България – 340 съветски. Външният ни министър изрази страдание, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за съдействие в региона на образованието, науката и културата, която българската страна към този момент е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази стратегия да бъде подписана по време на аудиенция на съветския външен министър у нас следващата година. Сергей Лавров одобри поканата да посети България. Той благодари за поддръжката, която българската страна оказва за проучването на съветски език в страната ни.
Двамата министри се договориха следващата година да се състоят съвещания сред Министерство на външните работи на двете страни. Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева и документ за безплатно и безсрочно прилагане на дипломатическия парцел „ Българско посолство на Република България в Москва “, с което дефинитивно завърши процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в съветската столица.
В хода на полемиката външните министри на България и Русия разискаха и тематики от международния и европейски дневен ред, измежду които европейската сигурност, районното съдействие и обстановката на Балканите, обстановката в Сирия след турската военна интервенция. Захариева и Лавров показаха безпокойствие от неналичието на разговор сред Белград и Прищина. Външният ни министър изрази и страдание от неналичието на решение на Европейския съвет за начало на договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР