Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази

...
Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се скоро българските студенти в Русия да получат право на работа

Москва. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази вяра, че българските студенти в Русия скоро ще получат право на почасова работа и стаж, с цел да могат да се поддържат сами финансово. „ Надявам се, че обещанието, което наскоро пое съветската страна – говорихме за това и с министър Лавров, студентите да имат право на почасова работа и стажове, да се случи допустимо най-скоро. Информирани сме, че съветската страна има предложение за изменение на съответния закон “, съобщи Екатерина Захариева на среща с българската общественост в Москва, проведена в посолството ни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
Около 600 български аспиранти и студенти се образоват в Русия, множеството от които в Москва. Те са обединени в две организации – Организация на българските студенти в Русия БРАВО и Съвет на българските аспиранти в Русия.
На срещата Екатерина Захариева поддържа концепцията на българския студент в съветския Висш институт за интернационалните връзки МГИМО Илиян Сарандалиев, който е и ръководител на БРАВО, в България от време на време да бъде проведена среща на сдружения на българските студенти от чужбина.
Външният ни министър описа пред българската общественост за договарянията си, извършени с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Тя изрази удовлетворение от решаването на въпроса с регистрацията на дипломатическия парцел на българското посолство в Москва, за чийто безплатно и безсрочно прилагане получи документ от Сергей Лавров. Екатерина Захариева акцентира, че към този момент са решени по-голяма част от имотните въпроси на Русия в България, като са останали два-три обособени парцела, за които съветската страна има въпроси.
„ Има, да вземем за пример, парцел в Панчарево, където се води правосъден спор на сдружение на съветски жители в България с Руската федерация. Убедена съм, че нашият съд ще реши този въпрос в най-скоро време “, съобщи външният ни министър.
Екатерина Захариева увери сънародниците ни, че постоянно може да разчитат на цялостна поддръжка и подпомагане от страна на посолството ни и Министерство на външните работи. Тя разгласи, че на идни съвещания сред министерствата на външните работи на България и Русия ще бъдат разисквани и консулски въпроси. На тях българската страна ще сложи и въпроса за облекчения в издаването и приемането на съветски визи за български жители, в това число за българи, които работят в интернационалните организации на територията на Русия - като научния нуклеарен център в Дубна.
Екатерина Захариева честити юбилея на българското учебно заведение в Москва, което тази година навършва 45 години. „ Работата, която вършите тук, е огромна задача и огромна отговорност за опазване на връзката с България “, сподели външният ни министър и акцентира, че всяка година българската страна усилва средствата за издържането на българските учебни заведения зад граница.
Екатерина Захариева беше посрещната от деца от българския танцов отбор в Москва, в който вземат участие деца на българи, живеещи и работещи в съветската столица. В срещата участваха представители на българския бизнес, български студенти и аспиранти, културни дейци, научни служащи, общественици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР