Москва вече си проправя пътя за превземане на Молдова, пише

...
Москва вече си проправя пътя за превземане на Молдова, пише
Коментари Харесай

"Таймс": Москва е взела решение за атака срещу Молдова

Москва към този момент си проправя пътя за завладяване на Молдова, написа английският в. " Таймс " и добавя, че нахлуването в някогашната руска република може да стане на 9 май. Според английското издание на 9 май Владимир Путин може да разгласи признаването на независимостта на Приднестровската молдовска република. Това би довело до реализация на " Донбаския сюжет " и би било непосредствена опасност за териториалната целокупност на Молдова.

Според представени от " Таймс " украински разследващи източници съществуват редица сигнали, които демонстрират, че в близка вероятност може да се стигне до офанзива против някогашната руска република, в чиято войска има едвам 3250 военнослужещи. Отсега се вижда интензивност на летището в Тираспол, столицата на интернационално непризнатата Приднестровска република. Възможно е руснаците да се пробват да трансферират свои войски на бордовете на самолети Ил-86, излитащи от окупирания Крим. Успоредно с това в столицата Кишинев би трябвало да бъдат проведени вълнения и митинги.

Британското издание написа, че тези информации не се покриват с оценките на западните разследващи служби, които смятат, че Русия няма задоволително благоприятни условия да стигне безвредно по това трасе без риск от събаряне на самолетите в региона на Одеса от украинските Противовъздушна отбрана. За да трансферира амуниции и военнослужещи Русия би трябвало да сътвори сухопътен кулоар, за което би срещнала пикантен отпор от украинските сили откъм отчасти окупираната Херсонска област и част от Николаевска и Одеска области.

Според информацията, с която разполага " Таймс ", нахлуването в Молдова може да стане на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на успеха. " Считаме, че Кремъл към този момент е взел решение за офанзивата против Молдова ", споделя неизвестен източник, представен от изданието. По думите на събеседника на английското издание в случай че този сюжет се реализира, ще се отвори втори фронт, което би било екзистенциална заплаха за Украйна, защото ще даде опция на съветската войска да нападна Украйна и от Запад, в т. ч. да нападна и черноморското пристанище Одеса.

По мнението на английските аналитици, реализирайки този сюжет Русия би желала да реализира три цели. Да отклони вниманието на част от украинските сили върху югозападния фланг, да отслаби проевропейската политика на Молдовското държавно управление и да заплаши Запада, внушавайки, че поддръжката на Украйна може да докара до по-нататъшна дестабилизация, включително и на Балканите.

През последната седмица са регистрирани няколко случая, включително нахлуване против постройката на локалната работа за сигурност и радио-телевизионната кула в Маяк. " Таймс " разказва и известия от " изключително издание " на един от вестниците в Приднестровието с дата 2 май, в който са разказани " терористични актове " и е оповестен зов, сякаш на популацията, изпратен до президента Путин с молба за интервенция. Според украинското разузнаване серията гърмежи в Тираспол са били инсценирани от съветските сили за сигурност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР