Москва. В България разчитат да променят маршрута на второто разклонение

...
Москва. В България разчитат да променят маршрута на второто разклонение
Коментари Харесай

EurAsia Daily: На България ще й се наложи да се бори за „Турски поток“

Москва. В България разчитат да трансформират маршрута на второто отклонение на „ Турски поток “. В навечерието на визитата си в Русия българският президент Румен Радев съобщи, че Радев разчита на пряк газопровод по дъното на Черно море. Експертите означават, че стопански този вид е по-целесъобразен за „ Газпром “, само че облекченият вид на „ Южен поток “ още веднъж се сблъсква със същия проблем – отсъствието на гаранции от Европейския съюз. Изходът? България може да е заинтригувана в отсрочката на строителството на второто отклонение на „ Турски поток “, с цел да може след завършването на „ Северен поток 2 “ въпреки всичко да убеди Брюксел в нуждата от пряк директен газопровод през страната, който може да стане част от газовия хъб „ Балкан “, написа съветското електронно издание EurAsia Daily .
Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност (ФНЕС) Алексей Гривач счита, че второто отклонение на „ Турски поток “, договарянията за чийто маршрут таман са почнали, може елементарно „ да се приземи “ на територията на България, в случай че се получи позволение за строителство от София и гаранция за развиването на инфраструктурата за транспорт на газ през България. Но за това не са задоволителни единствено гаранциите на София, разяснява специалистът.
„ Ако се абстрахираме от всички външни фактори, то е по-добре да доставяме газ в Европа непосредствено в Европа през България. Но след историята с „ Южен поток “, на България ще й бъде доста мъчно да ни убеди, че е благонадежден сътрудник. А още по-трудно ще й е да се опълчи на външния напън. Ако американците могат да шантажират даже Германия с комерсиална война, изисквайки отвод от „ Северен поток 2 “, то България просто ще бъде направена на пух и прахуляк “, съобщи Алексей Гривач.
Водещият аналитик на ФНЕС Игор Юшков също споделя, че директният газопровод в България е най-изгоден стопански, защото повтаря маршрута на „ Южен поток “. „ Но всички ние знаем какво се случи с „ Южен поток “, откакто в България имаше десант от американски сенатори. Затова Сергей Лавров не на вятъра сподели, че са нужни гаранции от Европейския съюз “, отбелязва специалистът. Игор Юшков разяснява, че към този момент София не демонстрира интензивност за придвижвването на плана в Европейски Съюз и още веднъж желае да се контракти непосредствено с Москва. „ София можеше да потвърди самостоятелността си, в случай че не бе подкрепила продължаването на антируските наказания на Европейски Съюз, а предлагането на България за обновяване на плана АЕЦ „ Белене “ надали може да се приема за сериозен аргумент за обновяване на „ Южен поток “. Газовата тематика е по-политизирана и изисква насрещни ходове от другите страни “, означи Юшков. Водещият аналитик на ФНЕС допуска, че София би била заинтригувана в това, второто отклонение на „ Турски поток “ да бъде отсрочено до завършването на „ Северен поток 2 “. След неговото довеждане докрай, на София би й било по-лесно да получи разрешението на Европейския съюз “.
Президентът на България, написа EA Daily, съобщи, че България е твърдо решена да укрепи своите позиции на районен газоразпределителен център и Европейският съюз поддържа концепцията за хъба „ Балкан “. На своя уебсайт компанията „ Българтрансгаз “, която възнамерява да реализира плана, оповестява, че съветският газ от „ Турски поток “ е един от източниците в бъдещия хъб. Също по този начин се загатват доставки от газопровода „ Южен газов кулоар “ и добиви от българския и румънския браншове на Черно море. Руският газ, разяснява медията, е главният източник, защото от всички останали контракт има единствено за доставката на 1 милиарда куб. м. от Каспийско море.
За България, продължава EA Daily, явно би било комфортно да съгласува пряк газопровод от Русия в границите на хъба. Но това ще изиска отсрочвания в строителството и той няма да се появи нито през тази, нито през идната година. Чак през септември ще бъде приключен самият план за „ Балкан “. В същото време „ Газпром “ възнамерява да пусне второто отклонение на „ Турски поток “ следващата година.
Засега в България, общо взето, няма издигнато нищо за второто отклонение на „ Турски поток “ без значение от маршрута му – дали непосредствено в страната, или през Турция, написа изданието.
В петък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха декларация за строителството на 62-километров интерконектор. Газопроводът с мощ 1,8 милиарда куб. м. годишно би трябвало да бъде пуснат през 2022 година.
Премиерът на България Бойко Борисов по-рано съобщи, че има сделка с Анкара и Москва за подаването на 1 милиарда куб. м. към Македония и 10 милиарда към Сърбия (и нататък), напомня EA Daily. Затова заместник-директорът на ФНЕС Алексей Гривач приказва, че мощностите на интерконектора са прекомерно дребни за второто отклонение на „ Турски поток “ и е нужна спомагателна инфраструктура.
Пътят от България в Сърбия, Унгария и Австрия е обсъждан от „ Газпром “ като един от главните, разяснява съветската медия. Сръбската компания Gaztrans, принадлежаща на „ Газпром “ и Srbijagas, възнамеряват да построят газопровод, който да съедини газопреносните системи на България и Унгария. Инвестиционното решение по плана би трябвало да бъде взето през лятото, когато би трябвало да бъдат получени позволения за строителство от трите страни. Самият газопровод би трябвало да бъде пуснат през есента на идната година. Неговата мощ би трябвало да е 15 милиарда куб. м. Заявките за този размер, към момента непотвърдени посредством договори, са подадени от 9 компании, оповестиха преди седмица от Gaztrans.
Само в Сърбия, както съобщи Владимир Путин, размерът на доставки на съветски газ може да нарасне до 3,5 милиарда куб. м. през 2022 година. Освен това, „ Газпром “ подписа съглашение с държавното управление на Унгария за присъединение към „ Турски поток “ и доставката на към 8 милиарда куб. м. газ. Засега страните получават газ по украинския маршрут.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР