Москва. Украйна все още не е изпълнила задължението си да

...
Москва. Украйна все още не е изпълнила задължението си да
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Украйна към момента не е изпълнила задължението си да върне активите на някогашния Съюз на съветските социалистически републики на Русия. Това съобщи съветският президент Владимир Путин във кино лентата „ Русия. Най-нова история “, показан на 12 декември в ефира на телевизионния канал „ Россия 1 “, написа съветският вестник “Известия “ .

Според него тя трябвало да направи това в подмяна на погашение на външния му дълг.

„ През 1993 година ние поехме задължението да изплатим всички задължения на някогашния Съветски съюз, за всички някогашни руски републики, с упованието, че тези републики ще ни трансферират задграничните активи на някогашния Съветски съюз “, напомни съветският президент.

Според него задълженията са изплатени, само че не всички са изпълнили задължението за прекачване на задгранични активи в Москва. Това не са създали редица републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, в това число Украйна, добави Путин.

По-рано същия ден президентът назова разпадането на Съюз на съветските социалистически републики „ покруса “. Според президента по-голямата част от жителите на Съветския съюз изпитват същите усеща.

През юни съветският водач означи, че възобновяване на Съветския съюз е безсмислено и непрактично. Когато Съюз на съветските социалистически републики се разпадна, неговото ядро - историческа Русия - загуби съвсем половината от своя промишлен капацитет, стопанската система си, почти същото население, добави президентът на Руската федерация.

Въпреки тези загуби Русия остава най-голямата страна в света, „ запас “ на разнообразни минерални запаси, това е нейното голямо конкурентно преимущество, заключи президентът.
***

Москва/Йоханесбург. Разпространението на разновидността на ковид „ Омикрон “ в Република Южна Африка се забавя и специалисти споделят, че Т-клетъчният имунитет на популацията против ковид понижава хоспитализацията и хвалят държавното управление на Южна Африка, че не е оповестило локдаун, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Според медиите данните на Националния институт по инфекциозни заболявания на Южна Африка демонстрират, че през миналия ден в цялата страна са регистрирани 17 154 случая на болестта, което е с 4,8 % повече спрямо предходната седмица и с към 1000 повече спрямо миналата събота.

Въпреки това, при започване на тази седмица страната записва седмично нарастване на заболеваемостта с над 90 %, като в четвъртък бяха открити 22 391 случая - съвсем двойно повече от предходния четвъртък.

Броят на хоспитализациите, породени от разпространяването на „ Омикрон “ в Южна Африка, е съразмерно по-нисък, в сравнение с по време на вълната на „ Делта “, което допуска, че „ Омикрон “ предизвиква по-леки форми на заболяването.

Експертите обаче предизвестяват, че това може да се дължи на заразяването на младежи или на обстоятелството, че 76 % от популацията в региона на Йоханесбург преди този момент се е срещало с ковид.

Остава да се види по какъв начин имунитетът, провокиран от зараза с „ Омикрон “, е обвързван с имунитета, провокиран от ваксина, който е по-разпространен в западните страни, в това число в Съединените щати и Обединеното кралство.

Междувременно в събота са били регистрирани 36 нови смъртни случая, свързани с Covid-19, което е най-високият брой от сряда, като процентът на позитивни проби в страната е 16,4.

Шабир Мадхи, професор по ваксинология в Университета „ Витватерсранд “ в Йоханесбург, даде оптимистичен разбор на обстановката с Covid-19 в Южна Африка и рисковете, свързани с разновидността на „ Омикрон “. В „ Туитър “ той твърди, че процентът на заразяване е бил доста по-висок от който и да е от предходните три талази в страната, само че сподели, че има признаци, че броят на хоспитализациите остава невисок спрямо броя на случаите.

„ Три седмици след началото на новата вълна у доста възрастни и деца се открива SARS-CoV-2 в болничното заведение, само че хоспитализацията с Covid-19 остава ниска спрямо честотата в общността “, написа ученият в петък.

Той сподели също, че смъртността наподобява ниска спрямо предходните талази. „ Смъртността е доста по-ниска спрямо интервала на сходна заболеваемост в предходни талази “, написа професорът.

Използвайки образеца на южноафриканската провинция Гаутенг, която се трансформира в епицентър на „ Омикрон “, той сподели, че евентуалното пояснение за ниската смъртност е, че 73 % от популацията на района е било имунизирано или преди този момент е срещнало ковид, което обезпечава Т-клетъчен имунитет. По думите му множеството от приетите в болница с тежко протичане на Covid-19 са имунизирани.

Професор Мадхи похвали южноафриканското държавно управление за това, че не е изпадало в суматоха и не е въвело нови ограничавания по отношение на експлоадирането на разновидността „ Омикрон “, за което страната рапортува за първи път на Световната здравна организация на 24 ноември. „ Реакцията на държавното управление към момента се прави оценка като вярна, като не се усилват рестриктивните мерки и не се паникьосва с повишаването на броя на случаите, а по-скоро се концентрира върху хоспитализациите на нуждаещите се и потенциала на лечебните заведения “, сподели той.

Друг позитивен знак е, че броят на обявените случаи в Гаутенг в събота също спадна за втори следващ ден, до момента в който инфекциите набъбнаха с 43 % в четвъртък за една седмица. В събота провинцията съставлява съвсем половината от обявените инфекции в страната.

Докато Гаутенг продължава да записва голям брой случаи, анализът открива, че разпространяването на „ Омикрон “ в страната е достигнало своя връх, след което в епицентъра е следен спад на случаите.

Британския специалист сподели в събота, че към момента има „ забележителна неустановеност “ по отношение на въздействието на „ Омикрон “, само че моделирането ще бъде прецизирано, когато станат налични повече данни. Учени, съветващи английското държавно управление, споделиха, че може да са нужни по-строги ограничавания, с цел да се предотвратят 25 000 до 75 000 смъртни случая, свързани с „ Омикрон “ в Англия през идващите пет месеца.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, сподели, че всеки модел е „ толкоз добър, колкото догатките, върху които се основава “, добавяйки, че едно от основните догатки в този модел е, че тежестта на резултатите от заболяването, дължаща се на „ Омикрон “, е същата като при " Делта " при неимунизирани хора.

„ Има ранни, рецензирани от сътрудници доказателства, че макар че разновидностите на „ Омикрон “ са задоволителни, с цел да се избегнат антитела, Т-клетъчният имунитет ще бъде по-малко заплашен. Смята се, че Т-клетъчният имунитет е по-голям за понижаване на риска от тежко заболяване... Тъй като по-точните данни ще станат налични през идващите седмици, можем да чакаме тези модели да бъдат усъвършенствани. "
***

Вашингтон. Повече от 20 мощни торнада минаха през шест щата в Средния Запад и южната част на Съединените щати, оставяйки доста опустошения след себе си, като над 100 души станаха жертви на неприятното време, написа “Российская газета “ .

Както обясниха учените, мощни кафези от гръмотевична стихия са се появили вследствие на конфликта на топъл, мокър въздух от Мексиканския залив и по-студен, изсъхнал въздух от север. Огромни въздушни фунии удариха няколко щата измежду нощ.

Експертите нарекоха тези торнада едни от най-мощните в историята. Радиусът им на деяние по предварителни оценки е бил минимум 400 километра - това в никакъв случай не се е случвало, акцентират метеоролозите. Преди това най-голямото торнадо е следено през март 1925 година - фунията изминава разстояние от 355 километра, минавайки през Мисури, Илинойс и Индиана.

Силните въздушни течения са вдигнали коли и елементи от къщи на височина от минимум девет километра, а метеорологична станция, ситуирана покрай Мейфийлд в Кентъки, записва ентусиазъм напразно със 1скорост 72 километра в час. Влак е бил изваден от релсите в придвижване.

В град Мейфийлд в Кентъки броят на жертвите на торнадото може да надвиши 110. Всички те по време на бедствието са били в завода за произвеждане на свещи. В града с население от към 10 000 души може да се видят части арматура, метал, скъсани електропроводи и смачкани коли по улиците. Покривите на оживелите здания са откъснати, стъклата на прозорците са счупени. Спасителните интервенции са възпрепятствани, тъй като пожарната в Мейфийлд и центъра за незабавна помощ, също са били наранени от бедствието, съобщи Associated Press.

По предварителни данни над 70 души са починали вследствие на торнадото в Кентъки и над 20 в Арканзас, Илинойс, Мисури, Мисисипи и Тенеси. Според губернатора Анди Бешеър, представен от Axios, броят на жертвите в Кентъки може да надвиши 100. Той го назова " най-лошото, най-разрушителното и смъртоносно торнадо " в историята на щата. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в събота разгласи изключително състояние в Кентъки и разпореди федерална помощ за района.

През деня стопанинът на Белия дом се свърза с губернаторите на щати, наранени от необикновеното злополучие, и им сподели да приказват с него непосредствено, в случай че имат потребност от федерална поддръжка. Байдън сподели, че ще посети щатите, наранени от едно от най-мощните торнада в историята, незабавно щом наличието му „ няма да пречи на напъните за избавяне и възобновяване “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР