Москва. Указът за руското гражданство на жителите от Донбас показва

...
Москва. Указът за руското гражданство на жителите от Донбас показва
Коментари Харесай

„Независимая газета“ : Указът за руското гражданство на жителите от Донбас показва отношението на Москва към новата власт в Киев

Москва. Указът за съветското поданство на жителите от Донбас демонстрира отношението на Москва към новата власт в Киев, написа във водеща публикация съветският вестник „ Независимая газета “ , която Агенция „ Фокус “ показва без редакторска интервенция.
Президентът Владимир Путин подписа декрет " За установяване s филантропични цели на категории лица, които имат право да аплайват за приемане на поданство на Руската федерация по банален метод ". Той дефинира, че жителите на Донецката национална република (ДНР) и Луганската национална република (ЛНР) получават абсолютно право да получават съветски паспорти. Украинските управляващи недвусмислено оцениха решението на Кремъл като сигнал за „ началото на нов стадий на експанзията ” и към този момент желаеха незабавно привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Представители на определения президент на Украйна Владимир Зеленски се въздържаха да разясняват. Очевидно обаче декретът на Путин е предопределен и за него - това е отговор на настояването Кремъл да признае изборите и да стартира нови договаряния на Донбас и даже за Крим.
Последните дни в съветските телевизионни канали и в интернет се организира полемика сред " партията на мира " и " военната партия ". Лоялните на властта специалисти, сенатори и депутати от Държавната дума, въпреки и не проправителствени, само че подкрепящи Кремъл по „ украинския въпрос “, ненадейно се разделиха на два лагера. Единият изиска да ес признае успеха на Зеленски - и на тази основа да се опита да се възобновят връзките си с Украйна, а другият настоя, че желанията на спечелилия на президентските избори, споделят те, не се разграничава доста от това, което демонстрира победеният Петър Порошенко.
Очевидно острите разногласия към този момент са завършили. Общественото мнение за появяването на президентски указ беше съответно квалифицирано и по тази причина и самият декрет се появи. Както съобщи Путин на срещата със Съвета на законодателите на Руската федерация, документът е от чисто филантропичен темперамент. „ Нямаме предпочитание да сътворяваме проблеми на новото украинско държавно управление. Но с цел да се толерира обстановка, в която хората, пребиваващи на територията на Донецката и Луганската републики, са изцяло лишени от цивилен права излиза отвън всички граници от позиция на човешките права, ”самият съветски президент очерта всички детайлности за решението си.
Изданието напомня, че указът гласи, че лицата, непрекъснато пребиваващи на територията на някои райони от Донецка и Луганска област в Украйна, имат право да аплайват за приемане на съветско поданство по банален метод. Всеки от тях ще би трябвало да получи паспорт не по-късно от три месеца след такова заявление. Повечето от формалностите: непрекъснато престояване, отвод от предходното поданство, средства за прехрана, изпит по съветски език - всичко това се анулира за жителите на ДНР / ЛНР. Вярно е, че те към момента ще би трябвало да положат клетва към Русия, само че в този момент по този начин е уредена процедурата за даване на поданство.
Трябва да се означи, че времето на издание на указа е определено точно с цел да наподобява като детайл от избрана специфична интервенция. В края на краищата, точно тези дни екипът на Зеленски стартира атака против предходните управляващи и стартира битка - изключително във Върховната Рада. След появяването на указа за поданството на жителите на Донбас е доста евентуално да се предскаже, че в украинските управляващи ще стартира консолидация след изборите. А наклонността на реципрочно стягане против Русия най-вероятно ще завоюва. Например, екипите на Зеленски към този момент декларират, че Русия е удостоверила пред а целия свят статута си на държава-агресор, която " води война против Украйна ".
Веднага откакто се появи информация за указа, формалните представители на Киев в Европейски Съюз и Организация на обединените нации оповестиха, че са получили указания от Порошенко да повдигне въпроса на всички равнища. Преговорите в границите на контактната група в Минск за вероятно „ великденско помирение “ на линията за контакт в Донбас незабавно бяха замразени. Във Върховната Рада стартира вълна от отвращение против „ новия стадий на съветската експанзия ” и настояванията да се отговори тъкмо от екипа на Зеленски. „ Путин основава правни условия за формалното потребление на въоръжените сили на Руската федерация против Украйна. Това се дължи на обстоятелството, че съветското законодателство разрешава потреблението на въоръжените сили за отбрана на съветските жители отвън територията на Русия ”, съобщи пресслужбата на Националния съвет за защита и сигурност на Украйна.
Експертите, интервюирани от изданието, естествено реагираха на декрета на Путин в сходство с „ партията “, на която принадлежат. Например член на Президентския съвет по правата на индивида (СПЧ) Иля Шаблински изясни на вестника, че сигурно поддържа филантропичния аспект на декрета. „ От друга страна, най-вероятно тази стъпка е директно обвързвана с изборите в Украйна. Нашите управляващи явно желаят неотложно да показват позицията на Москва по този метод ”, означи той. Според него тази позиция „ се състои в желанията за консолидиране на Донбас в близко бъдеще и желанието да се отреже друга част от Украйна сигурно ще утежни връзките с нея ”. Властите на Руската федерация схващат следствията от сходна стъпка, само че явно са безразлични, акцентира Шаблински: " Така че този декрет е въведения за нов кръг на борба. "
Първият заместник-председател на Комисията в Държавната Дума за връзките със сънародниците си Константин Затулин сподели пред изданието, че президентският декрет е подписан преди доста време, само че бяха изчакани изборите в Украйна. „ За да няма всеобща нервност, същите упреци на Порошенко, който ще стартира да изкривява всички наши претекстове. За да не се дават спомагателни учредения да се упреква Руската федерация и да се спекулира - сподели заместникът. Според него това е много рационална стъпка, макар че той изисква няколко месеца самообладание. „ Този декрет няма нищо общо с успеха на Зеленски. Той се отнася до стотици хиляди хора, които може да желаят да се възползват от тази прерогатива. Ние не посягаме към поданството на Украйна, а в бъдеще би било хубаво да разтеглим тази опция за всички нейни поданици ”, сподели Затулин. Според депутата, " този указ не значи никаква анексия, макар че доста невежи хора ще спорят, само че в случай че Украйна стартира да причислява принудително Донбас принудително, в този случай ще можем да признаем ДНР и ЛНР ".
Друг член на СПЧ Александър Брод счита, че " този декрет е провокиран от самия живот, от трагични действителности, в които жителите на Донецката и Луганската области се оказват не по тяхна воля. " Той напомни, че " Украйна е сложила тези територии на ръба на живота и гибелта, излагайки цивилни жители и обществени обекти на всекидневно обстрелване и заличаване, икономическа обсада, и са отнети изборните права на хиляди жители по време на изборите ". В същото време Брод признава, че указът ще сътвори спомагателна тежест за бюджета, като да вземем за пример погашение на пенсии и компенсации за нововъзникналите руснаци, нови работни места и места за образование и подготовка на паспортни услуги.
Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин изясни на пред вестника: " Този декрет е сигнал от съветските управляващи, че към Зеленски има внимателно отношение, само че никой няма да му даде задатък ". Според специалиста, " Русия към този момент дава ясно да се разбере, че ще следва политиката си, без значение от вътрешната обстановка в Украйна, и в случай че Зеленски желае да възстановява връзките, то той самичък би трябвало да направи стъпка, тъй като от позиция на съветските управляващи към този момент сме дали толкоз доста, че няма на никое място. " В същото време Макаркин уточни, че при избрани условия е допустимо да се направи паралел със обстановката във връзка с раздаването на съветските паспорти в Абхазия и Южна Осетия. До 2008 година, Руската федерация признава тези територии за част от Грузия, само че по-късно стартира да пази своите жители там, и по-късно ги признава за самостоятелни страни. " Следователно това може да се преглежда като сигнал, че при положение на утежняване на връзките с Украйна обстановката с Абхазия и Южна Осетия може да се повтори ", означи специалистът. Съдейки по приемането на „ паспортния декрет “, съгласно Макаркин, позицията на " ястребите " в съветското държавно управление е по-силна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР