Москва става Централна в Азия - Русия променя подхода си

...
Москва става Централна в Азия - Русия променя подхода си
Коментари Харесай

Външната политика на Кремъл в постсъветското пространство

" Москва става Централна в Азия " - Русия трансформира метода си към политиката в района, написа " Комерсант ".

Русия счита да засилва съдействието с петте централноазиатски страни и леко да поправя метода си към този район. Това се споделя в изказване след вчерашното видеосъвещание на външни министри във формат " Централна Азия + 1 " ( " ЦА+1 " ). Занапред Москва освен ще развива двустранните връзки, само че ще преглежда Централна Азия като единно цяло. По-рано подобен метод прогласиха Съединени американски щати, припомня вестникът, само че съгласно него " съветската тактика ще е надалеч по-близка " за локалните страни от тази на Вашингтон.

Според " Комерсант " програмният документ е квалифициран в Москва, само че координиран и даже редактиран от централноазиатската " петорка " . Затова Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан виждат в Русия не толкоз " +1 ", а в действителност шести член на обединяването. Документът дава отговор на ползите на всички участници, а освен на външния състезател за разлика от тактиките на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Това значи, че няма текстове, описващи " какъв брой е значимо разпространяването на демокрацията, човешките права и други полезности, които по този начин и не се постановиха в множеството страни от района ", разяснява изданието.

Обобщавайки декларираните планове за съдействие в сигурността, стопанската система и други въпроси, " Комерсант " подчертава върху " взаимната активност за гарантиране на санитарно-епидемиологично благоденствие ", припомняйки помощта на Русия за всички страни от " петорката " по отношение на коронавирусната пандемия.

За Москва това е значимо и от геополитическа позиция, защото сочи на всички постсъветски страни, че е нежелателно на тяхна територия да участват военномедицински обекти на Съединени американски щати. Според източници в съветските държавни структури американците са обкръжили Русия с мрежа от биолаборатории, с цел да изследват въздействието на разнообразни биологически оръжия върху локалното население. Властите на Съединени американски щати и самите страни в района прочее упорстват, че съдействието им преследва само мирни цели.

При всяко състояние, с цел да изземе самодейността в битката с епидемиологичните и биологическите закани, Русия ще би трябвало да влага обилни средства. И още не се знае дали е подготвена да компенсира на страните от " петорката " вредите от възможен отвод от съдействието със Съединени американски щати, заключава всекидневникът.

Изданията разясняват политическата рецесия в Киргизстан след изборите в неделя. " Комерсант " отбелязва, че новият външен министър Руслан Казакбаев, назначен " безусловно един ден преди договарянията " на Русия с " петорката ", незабавно е склонил да подпише програмния документ за съдействие с Москва. Това съгласно вестника е знак, че " вътрешнополитическите земетресения в страните от района не повлияват проектите им за развиване на съдействието с Русия ".

Днес Народното събрание в Бишкек ще разиска оставката на президента Сооронбай Жеенбеков, само че още преди този момент се разбра, че Москва стопира финансовата помощ за Киргизстан, до момента в който не се стабилизира обстановката там, написа " Независимая газета ".

Според " Новая газета " министър председателят Садир Жапаров, " определен от революцията, не показал особени благосклонности към предложенията " на съветски делегат Москва да " помогне " на Бишкек в потушаването на следизборните митинги.

По данни на " РБК ", предходната година Русия е отпуснала безплатно на Бишкек 30 милиона $, а преди този момент му е опростила всичкия дълг в размер на 700 милиона. Киргизстан няма да получи съветски вложения най-малко до избирането на нов президент, защото Кремъл към този момент не желае да си има работа с Жапаров, прибавя " Новая газета ".

Междувременно " в Киргизстан към този момент освиркват хора, посмели да приказват на протест на съветски език ", отбелязва " Комсомолская истина ".

Медии разясняват и политиката на Москва в други постсъветски райони. Политологът Николай Пономарьов изяснява пред " Свободная преса " дейностите на Кремъл, решил да вдигне съветските наказания от три украински предприятия.

От една страна, Москва може да насочва към Киев сигнал, че се стреми към " разведряване " в връзките с Украйна , най-малко в стопанската система. От друга страна, Русия може би работи в полза на част от украинските елити, които партнират на съветските управляващи или са подготвени на това против отстъпки. А може би Кремъл цели да укрепи позициите на украинския политик Виктор Медведчук, прочут с проруски възгледи, счита аналитикът.

Руският водач Владимир " Путин не може да разреши победа на революцията в още една прилежаща република " - Беларус, където не престават всеобщи митинги против преизбирането на президента Александър Лукашенко на 9 август, се споделя в коментар, оповестен от организация РОСБАЛТ.

Ако митингите съумеят и Лукашенко " незабавно замине в източна посока ", сюжетът ще продължи по следния метод: Лукашенко си отива - идва Путин . Естествено с думи като: " Вярна на съюзническите си задължения, Руската федерация не можеше да пренебрегне събитията в братската република... " А съгласно беларуски опозиционни политици и публицисти в разпръскването със мощ на мирните демонстрации там към този момент вземат участие хора с съветски паспорти.

Но в случай че беларуската гражданска война победи, Москва ще изпрати войски в тази страна към този момент напълно " законно ", с всички печални последствия за беларуската съпротива и беларуската държавност, предизвестява журналистът Александър Желенин.

Русия не се бърка в работите на Запада, не се пробва да поучава никого, не се кани да възвърне руската сфера на въздействие. Русия просто желае никой да не я закача и да не основава зони на неустойчивост в постсъветското пространство. Затова Москва би трябвало да води " не морална, а ненапълно хусарска дипломация ", декларира във " Взгляд " московският политолог Геворг Мирзаян. Без да нападна никого, Русия обаче " би трябвало да сътвори облика на подготвеност да скочи в седлото и да се впусне против съперника с гола сабя в ръка ". Едва тогава " неприятните ще мислят по два пъти, преди да ни налитат ", прибавя съветският наблюдаващ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР