Москва.Справка на РИА Новости за големите терористични актове в Иран

...
Москва.Справка на РИА Новости за големите терористични актове в Иран
Коментари Харесай

РИА Новости: Големи терористични актове в Иран

Москва. Справка на РИА Новости за огромните терористични актове в Иран в интервала 2007 – 2018 година:

2018
На 22 септември по време на боен церемониал в град Ахваз в Иран няколко нападатели откриха огън, в следствие от което починаха повече от 24 души, а още минимум 50 са потърпевши. Силите за сигурност унищожиха двама стрелци и арестуваха другите двама

2017
На 7 юли група въоръжени лица извърши нахлуване против постройката на Народното събрание в Техеран. Общо нападателите са били четирима, един от тях – самоубиец.
По-късно медиите оповестиха, че е атакуван и мавзолеят на имам Хомейни. Една жена от групата на нападателите е взривила жилетка с експлозиви. Силите за сигурност са арестували двама души.
В резултат от двата терористични акта умират 17 души, а още 43 са ранени.

2010
На 15 декември боец-самоубиец извърши терористичен акт в град Чабахар, провинция Систан и Балучистан в югоизточен Иран. Загинаха десетки.
На 22 септември при гърмеж в град Махабад, провинция Западен Азербайджан, умират 12 души, а още 80 са ранени. Терористичният акт е осъществен още веднъж на боен церемониал по случай началото на ирано-иракската война. Бомбата е скрита в огромна торба, която е занесена измежду феновете на мероприятието.
На 15 юли два мощни гърмежа прогърмяват в град Захедан, провинция Систан и Балучистан в югоизточен Иран, пред една от градските джамии. Взривите са осъществени от двама самоубийствени атентори, които са родственици на обесения при започване на юни с.г. от управляващите на Иран водач на иранската бунтовническа формация „ Джундуллах “ („ Воини на Аллах “) Абдулмалек Риги. Загиват 27 души, още към 200 получават пострадвания.

2009
На 18 октомври в град Сарбаз, още веднъж провинция Систан и Балучистан, гибелен нападател се взривява наоколо до автомобил, в който се намира командващият сухопътните войски на Иран военачалник Нур Али Шуштари. Загиват 57 души, а пострадвания получават 150. Сред починалите е и командващият силите на КСИР (Корпуса на стражите на ислямската революция) за провинцията военачалник Мохамед Задех, както и няколко офицери от формированието, старейшини на локални племена и инцидентни минувачи.
На 28 май в джамия Амира ал Моменин в град Захедан в югоизточен Иран гибелен нападател се взривява, в следствие от което умират 25 индивида, а още 120 са ранени.

2008
На 12 април в следствие от гърмеж в културно-религиозния център в Ширяз (административния център на южната провинция Фарс) умират 14 души, а още 202 получават пострадвания. Техеран твърди, че гърмежът е сбъднат от терористи.

2007
На 19 август на 40 километра от границата с Пакистан, на шосето Чахарбах – Ираншахр в провинция Систан и Балучистан, въоръжени бандити, имащи връзки с терористичната формация „ Джундалла “ на Абулмалек Риги, обстрелват осем преминаващи коли и хващат за заложници 12 души. След това заложниците са пренесени на територията на Пакистан, а на 20 август в хода на спецоперация на полицията на Пакистан са освободени.
На 15 февруари в град Захедан в югоизточен Иран зареден с взривни устройства лек автомобил избухва, когато край него минава рейс, принадлежащ на сухопътните войски на КСИР. В резултат умират 11 сътрудници на формированието, а още 31 са ранени. Отговорността за закононарушението поема сунитската екстремистка формация „ Джундалла “, която има връзки с „ Ал Кайда “. При провеждането на оперативно-следствени мероприятия са арестувани петима причинители на терористичния акт, като един от тях е обесен на 19 февруари.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР