Москва. Сближаването между КНР и Русия става все по-тясно -

...
Москва. Сближаването между КНР и Русия става все по-тясно -
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Сближаването сред КНР и Русия става все по-тясно - и изказванията, направени в края на срещата на върха на президента Путин и ръководителя Си, бяха още едно доказателство за това. Основно измежду тях беше решението да се „ засилят напъните за образуване на самостоятелна финансова конструкция за обслужване на комерсиалните интервенции сред Русия и Китай “. И това не е единствената неприятна изненада за Америка, написа официозното съветско издание „ Взгляд “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Владимир Путин продължава маратона от срещи на върха с водачите на други велики сили. На 6 декември той се срещна с индийския министър председател Нарендра Моди, на 7 декември се опита да откри modus vivendi с президента на Съединени американски щати Джоузеф Байдън - а на 15 декември пристигна ред за среща на върха с китайския водач Си Дзинпин. 37-а подред от 2013 година, когато китайският водач пое поста ръководител на КНР.

Пояс на непоклатимост

Всъщност атмосферата не будеше подозрение - Путин и другарят Си се почитат един различен и нямаше да водят разговор под формата на ултиматуми и обвинявания. „ Разговорът беше доста позитивен, това беше диалог сред двама сътрудници, двама другари, водачи на две огромни другарски страни “, сподели след срещата помощникът на Владимир Путин Юрий Ушаков. Самият Владимир Путин назова руско-китайските връзки „ същински пример на междудържавно съдействие през XXI век “.

Предварително беше прочут и дневният ред за срещата. Според китайското външно министерство страните щяха да „ проучват двустранните връзки и постигнатото в тях за настоящата година, да очертаят развиването на тези връзки през идната година и да обменят отзиви по най-важните интернационалните и районни въпроси от общ интерес " Единственият въпрос беше какви детайлности по тези точки ще бъдат разисквани.

Така че няма подозрение, че страните на драго сърце обобщиха резултатите от една доста сполучлива година за двустранните връзки през 2021 година Особено във военната сфера. През октомври Руската федерация и КНР организираха взаимни военноморски учения в Японско море, а по-късно направиха въздушни патрули. Тези дейности мощно обезпокоиха японците и американците – те имаха чувството, че руско-китайският съюз (който прави нереални каквито и да било схеми на Вашингтон за ограничение на КНР) стартира да се осъществя. Точно това усещане търсеха Москва и Пекин частично.

Освен това се разви и газовото съдействие. Ръстът на китайската стопанска система след пандемията изисква спомагателни размери газ и, съгласно Газпром, ежедневните доставки през „ Силата на Сибир “ надвишават договорните отговорности на съветската страна с 30%. Така съветският монополист съобщи поздрави на всички специалисти, които увериха, че никой не се нуждае от този газопровод.

През 2022 година Москва и Пекин ще продължат да строят мостове, както в метафоричен, по този начин и в дословен смисъл. „ По време на диалога беше реализирано схващане, че идната година държавните глави ще вземат участие в режим на телеконферентна връзка в церемонията по стартиране на придвижването по един от мостовете през Амур “, сподели Юрий Ушаков. В ерата преди пандемията беше планувано, че потокът от пасажери по този мост ще бъде до три милиона души годишно, а трафикът - към шест милиона тона, или съвсем 300 хиляди транспортни средства. Ясно е, че в изискванията на затваряне на китайските граници за руснаците подобен оборот няма да има - само че след отшумяване на пандемията мечтаното ще съвпадне с действителността и мостът ще се трансформира във значим тласък за развиването както на Амурска област, по този начин и на руско-китайските връзки като цяло.

„ Напоследък внезапно се усили износът на хранителни артикули и селскостопански артикули от Русия за Китай. Това е огромен пробив, преди този момент търгувахме с артикули за преправка на петрол и газ. Много съветски компании към този момент навлизат на китайския пазар и Китай, явно, от идната година ще стане най-големият вложител в Русия, и то освен в производството на газ и петрол, само че и в създаването на нови залежи и в нови софтуерни планове “, споделя шефът на Института за азиатски и африкански проучвания към Московския държавен университет Алексей Маслов.

Според Путин Руската федерация и КНР като цяло ще трансфорат границата в „ пояс на безконечен мир и добросъседство “. Пояс, в който ще има непоклатимост, предвидимост, ред и естествен сътрудник - за разлика от западните граници на Русия или морските граници на КНР на изток и югоизток.

Най-гръмкото известие за бъдещето обаче беше съдействието във финансовия бранш. „ Особено внимание беше обърнато на нуждата от усилване на напъните за образуване на самостоятелна финансова конструкция за обслужване на комерсиалните интервенции сред Русия и Китай. Това значи основаване на инфраструктура, на която трети страни не биха могли да повлияят “, сподели Юрий Ушаков. Всъщност става дума за обособяване на руско-китайското икономическо съдействие (както гражданско, по този начин и отбранително) от въздействието на $ и американските наказания. Очевидно в близко бъдещестраните ще изразят конкретика по този въпрос - и евентуално към тази система ще се причислят и други страни.

Критики и насмешки за Срещата на върха за народна власт и други

Обменът на отзиви значи реакция на ярките и забавни събития от последните месеци – и на първо място американската Среща за народна власт, която Байдън свика, с цел да консолидира страните против Руската федерация и КНР. Официално страните, несъмнено, осъдиха самодейността на Байдън. „ Президентът (Путин) и ръководителят (Си) бяха единомислещи в оценките си, че събитието през цялото време се смяташе за конфронтационно и точно това се случи “, сподели Юрий Ушаков. Но в действителност най-вероятно Путин и Си са иронизирали обстановката. В последна сметка, дано бъдем почтени, срещата на върха на демокрациите се провали. Оказа се, че той е орязан и претъпкан с публична изразителност и приличаше повече на някакъв конгрес на Демократическата партия, а не на среща на същински съидейници.

Освен това страните обмениха отзиви по неотдавнашните диалози, извършени от Владимир Путин. Припомняме, че съветският президент се срещна лице в лице с индийския министър председател Нарендра Моди, както и посредством видеокомуникация с президента на Съединени американски щати Джо Байдън - и на двете срещи беше разисквана и КНР.

И Ню Делхи, и Вашингтон считат Пекин за собствен противник, а също по този начин желаят да привлекат Москва в това съревнование или на своя страна, или на позицията на безпристрастен наблюдаващ.

Американците изключително се стремят към това, смятайки Пекин за собствен главен зложелател. „ Предизвикателството от Китай не е проблем единствено през днешния ден. Това ще остане проблем и на следващия ден, и през 2027 година, и през 2030 година, и през 2040 година “, споделя Ели Ретнер, помощник-министър на защитата за сигурността в Индо-Тихоокеанския район. Съответно, Си Дзинпин в действителност искаше да знае какъв брой ефикасни са тези опити и какъв брой заплашват китайските ползи. Както наподобява, Путин е обяснил, че това няма да се отрази по никакъв метод.

И най-после, говорили са за Индо-Тихоокеанските съюзи, които съставляват опасност за районната непоклатимост. „ И от наша страна, и от китайска беше изразена отрицателна оценка за основаването на нови съюзи като Индо-тихоокеанската четворка и американо-англо-австралийската AUKUS. Както беше казано, последният съюз подкопава режима и основите на нуклеарното неразпространение като цяло и надува равнището на военно напрежение в района “, сподели Юрий Ушаков.

В същото време дневният ред може да бъде още по-широк. Русия и Китай имат огромен капацитет за световно съдействие. „ Първоначално говорихме единствено за икономическо доближаване и главната задача беше да се усили стокообменът сред двете страни. Успяхме да го създадем. Сега прекосяваме към друго равнище – разискване на общи политически въпроси, въпроси, свързани със сигурността и военни въпроси. Очевидно Русия и Китай няма да подпишат формален боен контракт, само че в това време доста въпроси за военното съдействие са залегнали във към този момент съществуващите контракти. Затова ми се коства, че най-важният въпрос в този момент е въпросът за разширение на взаимоотношението на равнище световни полезности и поддържане на проблемите на световната сигурност, създаване на общи политически решения. В това отношение Китай и Русия се развиват доста интензивно “, споделя Алексей Маслов.

Всъщност китайският водач към този момент предложи съдействие по въпроса за полезностите. „ В момента под предлога за „ народна власт “ и „ права на индивида “ избрани сили в света случайно се намесват във вътрешните работи на Китай и Русия, жестоко нарушавайки интернационалното право и общопризнатите правила на интернационалните връзки “, сподели другарят Си. Той също по този начин добави, че „ Китай и Русия би трябвало да подхващат повече взаимни дейности за по-добра отбрана на ползите на сигурността и на двете страни “.

Воля и многовекторност

По пътя на това съдействие обаче има сериозна спънка – всяка от страните не е сигурна, че сътрудникът е подготвен за подобен тип съдействие.

Така китайските приятели са ненапълно напрегнати от един от стълбовете на съветската външна политика: „ Ние сме другари с всеки, който е подготвен да бъде другар с нас – и не сме другари против тези, които не са наши врагове “. В рамките на този дирек Русия се пробва да развива връзки с всички страни - даже тези, които са в спор между тях. И в случай че в Близкия изток се получи като цяло (Москва си сътрудничи и с Турция, и със Саудитска Арабия, и с Иран, и с Израел - т.е. със страни, които са подготвени да си прехапят гърлата), то в Далечния изток може и да не проработи... КНР преглежда целия район като своя „ Украйна “ - т.е. изключителна сфера на отговорност - и е недоволна от съдействието на Русия с Виетнам, опитите за съдействие с Япония, както и от желанието на Москва да ускори позициите си в района на АСЕАН. Да не приказваме за опасенията, че Кремъл ще се обърне към Запада, в случай че руско-американските договаряния съумеят.

Що се отнася до съветските искания към Китай, те са по-обикновени и реалистични. Руската федерация има въпроси по отношение на готовността на КНР за виновна взаимна борба със Съединените щати.

Проблемът е в това, че Китай нападателно пази единствено „ своята “ Източна Азия. В други райони и въпроси той се държи много пасивно, вследствие на което Съединени американски щати го изтласкват от Африка и Южна Америка, лишавайки го от действително закупено стратегическо дружество в Украйна. Тази бездейност се простира и до дипломатическите действия. Така да вземем за пример оня ден западните медии подвигнаха оръжие против Москва за налагане на несъгласие на план за резолюция на Съвета за сигурност, който е извънредно рисков за международния ред. Формално този план се занимаваше с отчитането на екологичния фактор във вътрешните спорове, само че в действителност позволяваше интервенция в делата на трети страни въз основа на „ екологични опасения “. Освен това методите на намеса могат да бъдат изцяло разнообразни – от прилепяне на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации до военна интервенция.

Изглежда, че Китай, с непрекъснати екологични проблеми за него и неговите съдружници, би трябвало да се тревожи за тази резолюция даже повече от Москва, само че Пекин не се държеше като сътрудник. Той не се причисли към съветското несъгласие, а вместо това избра да се въздържи, защото разбираше, че съветското несъгласие е задоволително.

Очевидно сходно държание на КНР също е било обсъждано на срещата на върха. В резултат на полемиката страните имат още доста да мислят и да вземат решение за себе си. След това те ще се срещнат още веднъж и ще обменят заключенията си на 38-ата си среща на върха. Вярно е, че този път към този момент онлайн - другарят Си предложения приятеля си Владимир на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин и съветският водач одобри това предложение.
***
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин по време на диалозите, извършени под формата на видеоконференция, са разискали основаването на самостоятелна инфраструктура за обслужване на комерсиалните интервенции сред Москва и Пекин без присъединяване на трети страни. Това заяви помощникът на съветския водач Юрий Ушаков, цитира думите му вестник „ Коммерсант “ .

„ Особено внимание беше обърнато на нуждата от усилване на напъните за основаване на самостоятелна финансова инфраструктура за обслужване на комерсиалните интервенции сред Русия и Китай. Имаме поради да създадем такава инфраструктура, която не може да бъде повлияна от трети страни “, разясни Ушаков.

Според него Владимир Путин и Си Дзинпин са се изказали за увеличение на каузи на националните валути във взаимните разплащания, за разширение на съдействието, с цел да се обезпечи достъп на съветски и китайски вложители до фондовите пазари. Ушаков не отговори на уточняващите въпроси на публицистите дали е взето решение за основаване на такава система.

Помощникът на съветския президент дефинира диалога сред Владимир Путин и китайския му сътрудник като „ доста позитивен “. Той дефинира договарянията като диалог сред „ двама сътрудници, двама другари, водачи на две огромни другарски страни “.

Днес се организира двустранна среща на върха сред Владимир Путин и Си Дзинпин. Разговорът продължи към час и половина. Според пресслужбата на Кремъл водачите на Руската федерация и КНР са разискали редица въпроси. Президентът на Русия разгласи подписването на контракти за произвеждане на 150 милиона дози съветски ваксини против ковид „ Спутник V “ и „ Спутник Лайт “ в Китай. Той също по този начин разгласи готовността си да посети в Пекин за откриването на Олимпийските игри през февруари 2022 година От януари до ноември 2021 година търговията сред Русия и Китай се е нараснала с 31% до 123 милиарда $, обявиха водачите.
***
Москва. В случай на въоръжен спор сред Украйна и Унгария, провалянето ще бъде точно за украинските военни. Това планува в сряда, 15 декември, военният наблюдаващ на съветското издание „ Известия “ Алексей Рам.

Той означи, че Украйна от дълго време преглежда Унгария като вероятен зложелател във военното си обмисляне. Според специалиста 10-та планинска щурмова бригада е образувана точно като са взети поради вероятните затруднения на украинско-унгарската граница.

„ Тази военна част се смята за гордостта на въоръжените сили на Украйна. Базирана е на двата небезизвестни батальона „ Айдар “ и „ Донбас “. Поради това се счита, че 10-та бригада има доста високо равнище на бойна подготовка. Освен това нейният личен състав е един от главните получатели на американска военна помощ. В същото време бойните благоприятни условия на 10-та бригада не са задоволителни, с цел да победят унгарските въоръжени сили. Няколко години поред Унгария минава през курс на подсилване на националните си военни сили “, акцентира Рам.

По-специално, съгласно него, има покупка на немски танкове Leopard, израелски противотанкови системи и съвременно стрелково оръжие. Военният наблюдаващ уточни, че разнообразни украински специалисти и политици обичат да вършат изказвания, че въоръжените сили на Украйна елементарно ще победят Унгария.

„ Но в действителност при положение на подобен спор проваляне ги чака точно украинските военни “, заключи той.

По-рано същия ден някогашният началник на военно-гражданската администрация в Донецк Павел Жебривски съобщи, че Украйна, в случай че е належащо, ще унищожи унгарската войска със силите на една планинска щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна. Според него унгарските управляващи са наясно със мощните позиции на Украйна в Закарпатската област и по тази причина границите в Закарпатието са затворени.

От своя страна пенсионираният полковник, боен специалист Виктор Литовкин в изявление за „ Известия “ назова думите на Жебривски нелепости. Той акцентира, че украинската войска няма с какво да се похвали, защото няма нито авиация, нито флот, нито ракетни сили.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР