Москва. Русия ще трябва да завърши турската операция, пише руският

...
Москва. Русия ще трябва да завърши турската операция, пише руският
Коментари Харесай

“Коммерсантъ“: Русия ще трябва да завърши турската операция

Москва. Русия ще би трябвало да приключи турската интервенция, написа съветският вестник “Коммерсантъ “ .
Турската войска и лоялните на Анкара елементи на сирийската съпротива не престават настъплението на юг, разширявайки контрола над обитаемоте с кюрди гранични региони на Сирия. Сирийските държавни войски се придвижват към тях, получавайки заповеди да отидат на границата и да отхвърлен турската експанзия. Съдейки по сигналите, идващи от Анкара, Дамаск и Москва, няма да има пряк конфликт сред турската и сирийската войска. С посредничеството на Русия страните ще се опитат да реализират единодушие за разделянето на контролните зони в Северна Сирия.
Започнала на 9 октомври с въздушни удари по кюрдските сили, турската военна акция в Сирия продължава като сухопътна интервенция с присъединяване на протурски групировки. Целта й е да разшири следената от Анкара зона върху граничните региони на прилежаща страна. Турската страна към този момент пое контрола върху градовете Рас ал Айн и Тел Абаяд и демонстрира увереност да надгражда триумфа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, 14 октомври, даде обещание, че в близко бъдеще сирийските опозиционни елементи, настоящи като съдружници на турската войска, ще влязат в стратегически значимите градове Манбиж и Кобани, следени от кюрдите.
От своя страна формалният представител на турския президент Ибрахим Калън удостовери, че Анкара няма желание да приключва интервенцията, до момента в който военните не изпълнят своята задача.
„ Тези, които пренебрегнаха гибелта на хиляди цивилни по време на нападенията против Мосул, Ракка и Дейр ез-Зор, през днешния ден приканват за преустановяване на интервенцията „ Извор на мира “ и заплашват Турция със наказания. Няма да спрем, до момента в който не реализираме задачите си “, написа Ибрахим Калън в обществената мрежа „ Туитър “, като обясни, че Анкара няма да изостави задачите си, макар все по-големия напън от страна на Съединени американски щати и съдружниците от НАТО всеки ден с искане интервенцията да бъде прекъсната.
Според сирийския проправителствен ефирен канал Al Ihbaria в понеделник елементи от турската войска се пробваха да овладеят различен стратегически обект - автомагистрала по границата с Турция, свързваща Алепо с административния център Хасеке в североизточната част на страната. Битките на турската войска с кюрдските формирования се разпростират в региона на селищата Тувейгел и Ал-Ховеиш.
Междувременно нов фактор, който може да промени радикално целия ход на турската интервенция, стана съглашението, реализирано предходната неделя от кюрдите и сирийския президент Башар Асад, че Дамаск ще изпрати войските си на север, с цел да спре турската атака. След като взеха извънредно мъчно решение да приказват дружно с Дамаск, против което кюрдите преди този момент са се борили като част от коалиция, ръководена от Съединени американски щати, самостоятелната администрация в североизточната част на страната съобщи, че е реализирано съглашение със сирийското държавно управление, " за отбрана на границите на Сирия и нейния суверенитет ".
„ Споразумението допуска, че сирийската войска ще влезе на територията, следена от администрацията, и ще бъде ситуирана на цялата граница на Сирия с Турция, с цел да помогне на Сирийските демократични сили (СДС)(кюрдските формирования -„ Коммерсантъ “) в отблъскването на това нахлуване и освобождението на областите, заети от турската армията и нейните наемници “, се споделя в изказването на администрацията на североизточните райони, представено от РИА Новости. Според кюрдите, съглашението с Дамаск ще разреши „ да бъдат освободени други сирийски градове, окупирани от Турция, в това число Африн “, окупирани от Анкара по време на предходните военни интервенции „ Ефратски щит “ и „ Маслинова клонка “ през 2016-2018.
Трябва да се означи, че сирийските управляващи не признават самостоятелната администрация в Североизточна Сирия, която управлява територията източно от река Ефрат.
Независимо от това, в подтекста на продължаващата турска атака, Дамаск и Сирийските демократични сили са принудени да работят като ситуационни съдружници.
В резултат на постигнатите съглашения от кюрдите и Дамаск, в понеделник сутринта сирийските държавни войски влязоха в градовете Табка, Айн-Иса и Тел Тамр, където не бяха стъпвали от доста години, а също по този начин разшириха наличието си в Хасеке и Камъшли, където дребен контингентът сирийски войски е имало и преди. Сирийският ефирен канал SANA сподели фрагменти, в които ликуващите поданици на тези градове карат коли с размахващите се национални флагове на Сирийската арабска република и излизат на улиците с портрети на президента Асад.
Междувременно новите съглашения сред кюрдите и Дамаск, които разрешиха на сирийската войска да стартира настъплението си към турската войска, се оказаха неприятна изненада за Анкара.
" Ако сирийската войска, която до момента не съумя да победи терористичната организация " Отрядит за национална самозащита ", която се стреми да раздели Сирия и да сътвори сепаратистка страна, се готви да се бори с турската войска и е способна на това, тогава апелирам ", съветникът на турския президент Ясин Актай, като обяснява, че Анкара е подготвена за всевъзможен сюжет.
Имайки поради желанията да влязат в градовете Кобани и Манбидж както силите на Анкара, по този начин и на Дамаск, борбата сред страните наподобява влиза в решаваща фаза.
Нарастващата опасност от директен боен конфликт сред Турция и Сирия изненада управлението на НАТО, тъй като Турция е член на Северноатлантическия алианс, а член Пети на Вашингтонския контракт планува помощ за нападнат съдружник.
Представете си, че Сирия или нейните съдружници реагират и атакуват Турция. Това е опасност за сигурността на НАТО ", разказа обстановката министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в понеделник.
От своя страна, изказвайки се в понеделник на 65-ата сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Лондон, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че продължаващата турска интервенция " е изпълнена с риск от по-нататъшна районна дестабилизация ". „ Очаквам Турция да работи сдържано и в съгласуваност с други съдружници “, съобщи Столтенберг.
Междувременно, колкото и парадоксално да наподобява, Москва, пробвайки се да посредничи сред всички страни в спора, може да избави НАТО от предполагаем призрачен сюжет, когато алиансът несъзнателно може да бъде вкаран в спор със Сирия и съдружника й Русия. В същото време съветската войска може да бъде единственият поръчител за бъдещо съглашение, като се има поради действителната обстановка на място.
В отговор на въпрос за риска от директен боен спор сред Русия и Турция в понеделник, Дмитрий Песков, представител на съветския президент Владимир Путин, изрично отхвърли тази опция.
„ Ние даже не бихме желали да мислим за сходен вид. Нямам какво повече да прибавя. За това има информационни канали сред нашите военни, които към този момент загатнах “, сподели Песков. Според него контактите сред съветските и турските управляващи не са прекратени и те се реализират както по дипломатически, по този начин и по военни канали. В понеделник турският министър на защитата Хулуси Акар разгласи, че е провел телефонни диалози с съветския министър на защитата Сергей Шойгу.
Последните изказвания на враждуващите страни демонстрират, че няма да има пряк конфликт сред турската и сирийската войска: с посредничеството на Русия страните ще предпочетат да се спогодят за разделянето на контролните зони в Северна Сирия.
Всъщност самият турски водач призна това в понеделник. „ Ние поддържаме съгласуваност с Русия “, удостовери президентът Ердоган, като разгласи турската атака върху Кобани и Манбидж.
Очевидно Анкара и Дамаск може в последна сметка да реализират съглашение, което ще разреши на Анкара в една или друга степен да извърши проекта си за основаване на буферна зона на границата със Сирия, разделяща двата Кюрдистана - Турския и Сирийския.
В същото време Дамаск може ненадейно да получи „ кралски подарък “, за който до неотдавна сирийските управляващи даже не можеха да мечтаят - възобновяване на контрола над кюрдските райони и непредвидена преданост на последните съдружници на Съединени американски щати в интернационалната коалиция в Сирия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР