Москва. Русия очаква, че администрацията на президента на САЩ Джо

...
Москва. Русия очаква, че администрацията на президента на САЩ Джо
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Русия се надява, че САЩ ще имат достатъчно разум да не превръщат Балканите във фронт срещу Русия

Москва. Русия чака, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън ще има задоволително политическа воля и разсъдък да не трансформира Балканите в следващия фронт на антируска борба. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за босненския вестник Oslobodenje във връзка 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Руската федерация и Босна и Херцеговина (БиХ).

Коментирайки тезата за Босна и Херцеговина като „ жертва на руско-американската борба “, Лавров уточни, че Русия не взема решение проблемите си за сметка на нечии ползи и не слага сътрудниците пред безусловно неточен избор „ или с нас или против нас. " " Нашата кардинална позиция е добре известна - районните проблеми се нуждаят от районни решения, основани на приобщаващ разговор и отчитане на позициите на всички заинтригувани страни. В същото време би трябвало да отбележа, че в последно време Вашингтон заобикаля да разисква с нас освен БиХ, само че и Балканската тематика като цяло. Надяваме се, че администрацията на Байдън има задоволително политическа воля и разсъдък да не трансформира Балканите в следващия фронт на антируска борба, в противоположен случай това ще се трансформира в пагубни последствия за Европа като цяло “, сподели той.

Отговаряйки на въпроса какъв е главният интерес на Русия на Балканите, Лавров уточни, че това са мира, сигурността и стабилността в този район. " Не би трябвало да търсим някакъв прикрит смисъл в съветската политика. Това е на вятъра. Ние си сътрудничим с всички на равноправна, взаимно уважителна, транспарентна основа, на правилата на интернационалното право, на първо място на Устава на Организация на обединените нации ", акцентира той.

Според него митът за „ нездравословното въздействие “ на Москва е „ искрено фиктивен “. „ С непримиримост, почтена за по-добри цели, този мит се предизвиква от локалните русофоби, с цел да се токсини атмосферата на съдействие в района. Това евентуално би било в полза на обособени нерегионални играчи, които избират да „ ловят риба в мътни води. "

Поставянето на балканските страни пред неестествен избор „ или Европейският съюз, или Русия “ е контрапродуктивно и незаслужено. Това предизвика образуването на нови разграничителни линии в района, пречи на съдействието “, сподели Лавров.

Руският външен министър обърна внимание на обстоятелството, че постоянно волята на жителите на балканските страни съзнателно се пренебрегва. " Вижте до какво докара това в Черна гора, която безусловно беше " завлечена " в НАТО, обратно на мнението на болшинството. Защо да се „ пробива с коляно “ и принудително да се прокарва евроатлантическия дневен ред? Между другото, всички доста добре си спомнят какво направиха членовете на НАТО в района през 90-те години на предишния век. За страдание следствията от бомбардировките с обеднен уран ще усетят още доста генерации локални поданици “, изясни той.

Лавров означи също, че Сърбия е основен сътрудник на Русия на Балканите и Москва високо цени стратегическото партньорство с Белград и поставя старания за изцяло възстановяване на двустранните връзки. Разклонените връзки на Русия с Хърватия - членка освен на Европейския съюз, само че и на НАТО, добави ръководителят на съветската дипломация, са ослепителен образец за това, че взаимноизгодните връзки могат да се развиват сполучливо, в случай че има взаимно предпочитание за това. „ Ние сме заинтригувани от поощряване на позитивен дневен ред със Северна Македония и Албания “, добави той.

„ По отношение на Косово – по явни аргументи то не би трябвало да се включва в общия ред – съветската позиция е добре известна. Ние поддържаме постигането на жизнеспособно и взаимно задоволително решение от Белград и Прищина въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. То би трябвало да получи утвърждението на Съвета за сигурност, защото става дума за обезпечаване на интернационалния мир “, акцентира Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР