Москва. Русия е важен партньор на България в енергийната сфера,

...
Москва. Русия е важен партньор на България в енергийната сфера,
Коментари Харесай

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема водещо място в двустранните отношения

Москва. Русия е значим сътрудник на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните връзки. Това акцентира ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с ръководителя на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация Валентина Матвиенко, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Цвета Караянчева посочи, че България води политика, ориентирана към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, по този начин и за Европейския съюз. „ Страната ни поддържа опцията за прекосяване на на отклонение на „ Турски поток “ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този подтекст бих предложила да назоваваме това отклонение „ Балкански поток “. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „ Балкан “, чрез което ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, по този начин и за Европа “, означи ръководителят на българския парламент.
Цвета Караянчева показа желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „ Белене “ и акцентира, че процедурата за търсене на стратегически вложител към този момент тече и всеки участник е добре пристигнал да взе участие в състезанието, в това число и „ Росатом “. Тя акцентира, че планът ще бъде осъществен изцяло на пазарен принцип и България няма да дава държавни гаранции или контракти за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.
Активизирането на контактите сред законодателните институции и волята за развиване на двустранния политически разговор разискаха още по време на срещата си Цвета Караянчева и Валентина Матвиенко. На диалога беше изразено мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде спомагателни тласъци за развиване на двустранния политически разговор и изключително на междупарламентарното партньорство.
Председателят на Народното събрание акцентира, че народните представители от групите за другарство могат да допринесат доста за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически разговор. Този факт, наред с обичайно положителните връзки и откровено другарство сред българския и съветския народ, биха могли да доведат до доста положителни резултати в нашето съдействие, добави Цвета Караянчева.
Председателите на двете законодателни институции оцениха извънредно високо активизирането на двустранните връзки на най-високо политическо равнище, като подчертаха размяната на визити сред министър председателите и президентите на България и Русия през последните години.
Изразено бе общо удовлетворение и от възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и комерсиално съдействие. Заинтересовани сме от политически разговор, при който се ръководим от своите национални ползи и в същото време се придържаме към общата политика на държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО, акцентира на срещата Цвета Караянчева. Председателят на българския парламент уточни, че като пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО България може да бъде мост в връзките сред двете организации и Русия.
Загрижени сме от спада в двустранния стокообмен през 2018 година спрямо миналата година и изключително от намаляването на българския експорт, означи Цвета Караянчева. Тя уточни, че има капацитет за увеличение на износа на български произведения, които са добре познати на съветския пазар.
Дадена беше висока оценка на позитивната динамичност в развиването на двустранното съдействие в региона на образованието и науката, както и към този момент откритите ползотворни и градивни връзки сред български междинни и висши образователни заведения и техните съветски сътрудници. Обсъдени бяха опциите за увеличение на проучването на български и съветски език в двете страни. По време на срещата Цвета Караянчева сложи тематиката за опцията българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна ръководителят на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация заяви, че са подхванати законодателни промени и от септември те ще имат тази опция. Валентина Матвиенко заяви още, че от следващата година съветската страна ще усили броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.
Председателят на българския парламент показа желанието на страната ни да продължи да развива съдействието с Русия в региона на стопанската система, превоза, науката и културата. Като изключително значими за страната ни бяха подчертани връзките в областта на туризма. Като образец Цвета Караянчева уточни нараствания брой на изнесените бюра за издаване на визи на съветски туристи.
На срещата бяха маркирани вековните обичайно близки връзки сред народите на България и Русия.
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно публично посещаване в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за другарство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР