Москва. Решението, взето от президента на Русия, е огромна стъпка

...
Москва. Решението, взето от президента на Русия, е огромна стъпка
Коментари Харесай

„Взгляд“: Зеленски подтикна Русия да вземе най-важното решение за Донбас

Москва. „ Решението, взето от президента на Русия, е голяма стъпка за всички нас. Чакахме това пет години. Така в Донбас са дали отговор на най-важното събитие за непризнатите републики: Президентът Путин подписа декрет за опростено издаване на съветски паспорти на жителите на ДНР и ЛНР. Каква е повода за решението на Кремъл, разяснява съветският вестник „ Взгляд “.
Президентът Владимир Путин в сряда издаде декрет, който опрости процедурата за приемане на съветско поданство за жителите на Донецката и Луганската национални републики. Подписаният декрет се назовава „ За установяване с филантропични цели на категории лица, които имат право да аплайват за приемане на поданство на Руската федерация по опростената процедура “, с „ цел на отбрана на правата и свободите на индивида и жителите “, съгласно уеб страницата на Кремъл.
Путин изясни, че указът е ориентиран към отбрана на правата на индивида, че Москва " няма предпочитание да основава проблеми за новото украинско държавно управление ". " Но да се толерира обстановката, в която хората, живеещи на територията на тези непризнати републики, са изцяло лишени от цивилен права - това към този момент излиза отвън границите във връзка с правата на индивида ", сподели Путин по време на съвещание на Съвета за законодателството в Санкт Петербург.
В Донецк и Луганск указът беше посрещнат от мнозина с наслада. „ Много сме удовлетворени! Това сигурно е голямо събитие в живота на републиката, в живота на всеки жител. Фактът, че Русия взе това решение, може да бъде приветстван единствено ”, сподели някогашният ръководител на Народния съвет на Донецката национална република (ДНР), един от създателите на републиката Андрей Пургин в изявление за „ Взгляд “.
Кремъл вярно взе такова решение, без да изчака Владимир Зеленски да встъпи в служба като президент на Украйна, сподели Пургин. Той смята авансово идващия държавен глава на Украйна за " един от най-слабите президенти в цялата си история ".
„ Всяка самодейност на Зеленски ще се забави, той ще се провали. Ще разисква някои въпроси с години, а тук, в националните републики, за които Русия е виновна в очите на международната общественост, филантропичната обстановка ще продължи да се утежнява. Русия излиза от това усложнение по следния метод - разрешава опростено издаване на паспортите, “ заключи Пургин.
„ Решението, взето от президента на Русия, е голяма стъпка за всички нас. Очаквахме това в продължение на пет години, " признава в изявление за в. „ Взгляд “ жителят на Луганск, писателят Глеб Бобров.
Бобров благодари за признатия декрет. Според него " съветският паспорт е голяма поддръжка " за жителите на републиката. „ Това е значимо за жителите на ЛНР, не тъй като в този момент те могат да вземат паспорта и да отидат да живеят в Русия, а тъй като в този момент могат да се чувстват„ част от съветския свят ”, споделя писателят. " Например, аз нямам желание да отивам на никое място, само че ще положа оптимални старания да получа съветски паспорт и най-сетне да скъсам с Украйна ", сподели Бобров.
Според Бобров забележителна част от жителите на републиката пазели украинския паспорт. Това се дължи на обстоятелството, че " паспортът на Луганската национална република се получава механически доста мъчно ".
„ Благодарение на указа обстановката за милиони хора, които живеят в района на Донбас, ще се усъвършенства фрапантно ”, сподели Лариса Шеслер, водач на Съюза на политическите имигранти и политическите пандизчии в Украйна, в изявление за вестник „ Взгляд. Тя прави оценка решението на Путин като " голяма стъпка в филантропичната поддръжка на жителите на Донбас ".
Периодът от три месеца от датата на подаване на документи, избрани за приемане на поданство (това е подобен период, очакван в постановлението), води жителите на Донбас до условното първо място в един тип рейтинг на тези, които въобще претендират за съветско поданство, изясни Шеслер. Всъщност за тях е задоволително да потвърдят единствено обстоятелството, че са регистрирани в ДНР или ЛНР, да вземем за пример, като показват паспорт в една от двете републики. Изданието напомня, че през днешния ден в двете републики живеят към 2,7 милиона души, от които към половин милион към този момент са получили паспорти на републиките.
" Наследството на Путин ще включва освен обединяването на Крим с Русия, само че и решението да се одобряват жителите на Донбас в редиците на съветските жители ", написа политологът Марат Баширов в обществената мрежа „ Телеграм “.
И Западът, и Киев, както се очакваше, дадоха отговор на указа на Путин с очевидно неспокойствие. Посолството на Съединени американски щати в Киев осъди „ дестабилизиращия “ декрет. Министерството на външните работи на Украйна изрази мощен митинг и неговите представители към този момент се оплакаха пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Много по-меко, само че въпреки всичко отрицателно реагираха в щаба на определения президент Владимир Зеленски.
„ За страдание, този указ не ни доближава до решаването на главната задача - прекратяването на огъня. Въпреки това, Украйна ще направи всичко по силите си да отбрани, да даде подобаваща помощ и да подсигурява правата на своите жители, които са принудени да останат на окупираните територии, ”написаха в „ Телеграм “ от екипа на Зеленски.
Директорът на Международния институт за най-новите страни Алексей Мартинов счита, че Москва е издала декрет, който е подбуден отхвърли на Зеленски да даде специфичен статут на Донбас и да помилва неговите бранители, въпреки че тези точки са ясно посочени в Минските съглашения. „ Както стана ясно, новият президент на Украйна няма да извърши съглашението, сходно на своя предходник. Русия нямаше различен избор, с изключение на да се грижи за жителите на ДНР и ЛНР “, съобщи Мартинов.
Причините за издаването на указа са свързани с несигурния, провесен статут на тези територии, торпилирането на минския формат от Киев, счита политологът. В същото време е прочут и печален факт - равнището на заплатите в ДНР и ЛНР неотдавна се оказа даже по-ниско, в сравнение с в прилежащите райони на Украйна. При тези условия популистът Зеленски, който идва на власт в Киев, теоретично може да провокира увеличение на проукраински настроения в националните републики, счита Мартинов.
" По-голямата част от жителите на Донбас схващат доста добре: какъв е казусът тук и с кого би трябвало да се интегрират в бъдеще - с Украйна или с Русия ", сподели Мартинов пред в. " Взгляд ". „ Без Шенген, без визи, невъзможността за бране на ягоди в Полша може да размени чувството за независимост, възприятието за принадлежност към родната страна, което Русия може да даде на тези хора ", разяснява той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР