Москва. Процесът на сертифициране на Северен поток 2“ може да

...
Москва. Процесът на сертифициране на Северен поток 2“ може да
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Процесът на узаконяване на „ Северен поток 2 “ може да се проточи до лятото и Министерството на външните работи на Руската федерация не изключва в този интервал Съединени американски щати да вкарат нови наказания против газопровода. Това акцентира заместник-министърът на външните работи на страната Александър Панкин, отбелязва вестник „ Коммерсант “ .

„ Регламентите на процедурата са такива, че разрешават закъснение (на процеса на сертифициране), а точно да се извърши разглеждане на първа, втора условна инстанция, разтягайки го в продължение на доста месеци “, изясни Панкин пред медии.

Той счита, че по време на узаконяването на газопровода „ интригите може да бъдат на всяка крачка “. „ След това може да има американски чук – за какво да не си представим, че американците ще кажат на германците да не купуват нито грам съветски газ през „ Северен поток 2 “? Газопроводът може да бъде или да не бъде сертифициран. Те могат да ползват всичко “, добави дипломатът.

През лятото Съединени американски щати и Германия подписаха договорка за „ Северен поток 2 “. Вашингтон даде обещание да не постанова наказания на оператора на тръбопровода, с цел да насърчи удължаването на директното съглашение с Украйна. На 29 декември втората нишка на „ Северен поток 2 “ беше напълнена с газ и в този момент газопроводът е подготвен за употреба. Русия чака узаконяване на газопровода до края на първата половина на 2022 година

***

Москва. Лидерите на петте нуклеарни сили в света - Русия, Китай, Англия, Съединени американски щати и Франция, разпространиха взаимно изказване, отбелязва вестник „ Известия “ , като добавя, че текстът му е оповестен на формалната интернет страница на Кремъл.

„ Тъй като потреблението на нуклеарни оръжия би имало дълготрайни последствия, ние също по този начин удостоверяваме, че нуклеарните оръжия – до момента в който не престават да съществуват – би трябвало да служат на отбранителни цели, да възпират експанзията и да предотвратяват войната. Ние имаме вяра, че следва да се предотврати по-нататъшното разпространяване на такива оръжия “, се споделя в документа.

В изказването страните потвърдиха, че нуклеарните оръжия не са ориентирани към една или друга страна. Освен това страните от „ нуклеарния клуб “ поеха ангажимент, наред с други неща, да предотвратят неволното или неразрешено потребление на нуклеарни арсенали. Петте страни заявяват и уговорката си към отговорностите по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО).

По-специално, смисъла на член VI от ДНЯО беше очебийно „ в духа на благосклонност за договаряне на ефикасни ограничения за преустановяване на конкуренцията в нуклеарното въоръжение в близко бъдеще и в поддръжка на нуклеарното разоръжаване, както и на Договора за общо и цялостно разоръжаване при прецизни и ефикасен интернационален надзор “.

По-рано, на 17 декември, Томас Кънтриман, старши консултант в Бюрото за интернационална сигурност към Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи, че съгласно позицията на Вашингтон сполучлива конференция на страните по ДНЯО може да даде подтик на Съединени американски щати и Русия за договаряния за надзор на въоръженията.

В същото време пресслужбата на Кремъл заяви на 31 декември, че по време на диалозите на 30 декември президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън са изразили взаимната си подготвеност за разговор по въпросите на сигурността. Беше маркирано, че водачите на двете страни са се договорили да държат под персонален надзор хода на полемиките по посочените преговорни линии, изключително в двустранен формат.

Телефонните диалози сред президентите на Русия и Съединени американски щати предхождат среща сред двамата водачи, сподели прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

В същото време съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков прикани Съединени американски щати да не слагат условия за договаряния за гаранции за сигурност. Той добави, че Русия се стреми да реализира бързо формализиране на споразуменията по планове на контракти с НАТО и Съединени американски щати.

Десетата конференция за обзор на ДНЯО ще се организира от 4 до 28 януари 2022 година в Ню Йорк. Такава се привиква един път на всеки пет години. През май 2020 година десетата среща беше отсрочена поради пандемията от ковид. Към момента 191 страни са подписали ДНЯО.

***

Женева. Страните от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) организираха изключително съвещание, в границите на което избраха нов общоприет секретар. От 1 август тази година за интервал от три години постът ще бъде предаден на представителя на Кувейт Хайтам Ал Гайс, оповестява съветският вестник „ Московский комсомолец “ .

Ал Гaйс съставлява страната си в ОПЕК от 2017 година и сега заема поста на ръководещ шеф по маркетинг на държавната компания Kuwait Petroleum Corporation.

По-рано източници оповестиха, че това е единственият претендент за поста.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР