Москва. Прокуратурата на Москва не е намерила правна обосновка за

...
Москва. Прокуратурата на Москва не е намерила правна обосновка за
Коментари Харесай

„Ведомости“ : Руската прокуратура призна за незаконно свалянето на паметника на Дзержински на Лубянка

Москва. Прокуратурата на Москва не е намерила правна аргументация за премахването на паметника на Феликс Дзержински пред сградта на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Лубянския площад през 1991 година и преместването му в парка „ Музеон “. Това се показва в съответното решение на прокуратурата, оповестено на уеб страницата на организацията „ Офицери на Русия “, която изиска от ведомството да ревизира законността на свалянето на монумента, написа вестник „ Ведомости “ .

В отговора на прокуратурата се показва, че ведомството не е намерило записи и нормативни актове за демонтирането на паметника в Централния държавен списък, в архивите на Московския градски съвет и в архивите на градската администрация.

В същото време ведомството означи, че „ понастоящем няма учредения за предприемане на ограничения в отговор на прокурора “.

На 25 февруари порталът „ Активен жител “ откри гласоподаване за паметника на Лубянския площад в Москва. На участниците бе показан избор сред Феликс Дзержински и княз Александър Невски.

На 26 февруари кметът на Москва Сергей Собянин предложи Лубиянският площад да бъде оставен в сегашния си тип и там да не се поставят никакви монументи.

„ Очевидно е, че публичното мнение беше разграничено почти на половина. А самото гласоподаване от ден на ден се трансформира в борба сред хора, които имат разнообразни възгледи. И това не е доста добре. За такива решения, съгласно мен, се изисква единодушие на повече хора “, означи тогава кметът.

Според данните на портала „ Активен жител “, 55% от хората (176 897) са дали своят вот за слагането на монумент на Александър Невски и 45% (142 943) за Дзержински.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР