Москва. През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ)

...
Москва. През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ)
Коментари Харесай

„Известия“ : Доставките на втечнен газ в Европа надхвърлиха всички рекорди

Москва. През месец януари доставките на полутечен природен газ (ВПГ) в Европа са рекордни за цялото време на наблюдаване, почнало през 2011 година, написа вестник „ Известия “ , цитирайки данни на Gas Infrastructure Europe.

В петък, 28 януари, европейската газопреносна система получи 405 милиона кубически метра полутечен газ. Тази цифра също е рекордна за тази дата. Това е 2,2 пъти повече от междинното за последните пет години. Към 28 януари, от началото на месеца, Европа към този момент е получила 10,44 милиарда куб. м. ВПГ. Това надвишава върха от 2019 година

Ден по-рано стана известно, че равнището на запасите от газ в подземните складове (ПХГ) на страните от Европейски Съюз е спаднало до 39,65%. Това е 15,7% под междинното за последните пет години.

На 28 януари Financial Times заяви, че Европейският съюз е почнал да търси нови снабдители на газ, които да заместят Русия при положение, че бъдат наложени наказания против Руската федерация. Стана известно също, че Съединени американски щати водят договаряния с огромни енергийни компании по света за вероятно пренасочване на доставките на газ към Европа при положение на съветско „ настъпление “ в Украйна и спиране на доставките.

На 24 януари The Times, базирайки се на източници от английския кабинет, заяви за опасенията на управляващите от понижаване на доставките на газ за Европа при положение на строги наказания против Русия. Както сподели в същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, страховете на английските управляващи са „ подправена нервност “. Русия постоянно е била „ благонадежден поръчител за енергийна сигурност “ за Европа, даже в най-трудните моменти на връзките, напомни той.

На 18 януари Wintershall Dea, най-голямата немска петролна и газова компания, разяснявайки аргументите за газовата рецесия в Европа, напомни, че „ Газпром “ е бил благонадежден снабдител на съветски газ повече от 30 години. Един от главните фактори, повлияли на газовата рецесия в Европа, е растежът на търсенето на ВПГ в Азия, означават от компанията.

В западните медии неведнъж се появяват публикации за хипотетично вероятната съветска инвазия в Украйна. На този декор американските депутати приканват за по-строги наказания против Москва. Русия неведнъж отхвърля известията за хипотетична допустима инвазия в Украйна, напомня „ Известия “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР